Χαλάρωση δέρματος: Πώς μπορώ να την αντιμετωπίσω; - The Antiagers Blog

Χαλάρωση δέρματος: Πώς μπορώ να την αντιμετωπίσω;

Χαλάρωση δέρματος: Πώς μπορώ να την αντιμετωπίσω;

Η επένδυση χρόνου στη συντήρηση της ομορφιάς προκειμένου να διατηρηθεί η επαγγελματική, κοινωνική και προσωπική αποδοχή έχει διευρυνθεί στις μέρες μας. Κι αυτό γιατί τα προβαλλόμενα πρότυπα ταυτίζουν την επιτυχία με την εμφάνιση.

Γυναίκες και άνδρες επιμελώς εξοικονομούν ώρες από τον πολύτιμο χρόνο τους και δίνουν την προσοχή που χρειάζεται στον εαυτό τους, όχι με ναρκισσισμό, αλλά με τρόπο που να προστατευτεί η προσωπική επιτυχία και ευτυχία. Αναλόγως του υποβάθρου, η ανάγκη αυτή ξεκινά σε διαφορετικές ηλικίες αλλά είναι καλά εδραιωμένη γύρω στα 40, που τα σημάδια της γήρανσης γίνονται εμφανώς ορατά.

Το δέρμα αρχίζει και χαλαρώνει, οι ρυτίδες αποκτούν βάθος, το περίγραμμα του προσώπου χάνει τη σφριγηλότητά του, οδηγώντας σε έκπτωση του αισθητικού αποτελέσματος. Από τα πρώτα σημεία που χαλαρώνουν είναι το πρόσωπο και ο λαιμός, και ακολουθούν το εσωτερικό των μηρών και των χεριών καθώς και η κοιλιά. Και δυστυχώς, οι συντηρητικές θεραπείες με εφαρμογή κρεμών (φθηνών ή ακριβών) δεν έχουν τα θεαματικά αποτελέσματα που υπόσχονται, παρά την ευλαβική τήρηση των οδηγιών.

«Το πέρασμα των ετών επιδρά καταλυτικά στην απώλεια των ουσιών που κρατούν το δέρμα νεανικό, αλλά και στη δραματική μείωση της αναπλήρωσής τους. Το δέρμα εμφανίζει έναν αργό και μερικώς αναστρέψιμο εκφυλισμό του συνδετικού ιστού, το οποίο χάνει τη ζωτικότητά του και το πρόσωπο την ελαστικότητα, τον όγκο και το σχήμα του, η επιδερμίδα γίνεται λεπτότερη και αδυνατεί να αντισταθεί στη βαρύτητα… Αιτία είναι η μείωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, δύο πρωτεινών που συνεργάζονται στενά για την αποτροπή των συνεπειών της διαδικασίας της γήρανσης», μας εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

Το κολλαγόνο αποτελεί το 70-80% του ξηρού βάρος του δέρματος και δίνει στο δέρμα την ακεραιότητά του. Είναι μια σκληρή, αδιάλυτη και ινώδης πρωτεΐνη που αποτελεί το ένα τρίτο της πρωτεΐνης στο ανθρώπινο σώμα. Υπάρχουν τουλάχιστον 16 διαφορετικοί τύποι κολλαγόνου, οι οποίοι έχουν διαφορετική δομή και λειτουργίες. Στους περισσότερους τα μόρια σχηματίσουν μακριά, λεπτά ινίδια, που λειτουργούν ως υποστηρικτικές δομές και χαρίζουν δύναμη και ελαστικότητα στο δέρμα. Μια άλλη λειτουργία τους είναι στην επούλωση πληγών.

Η ελαστίνη βρίσκεται στο χόριο και έχει σημαντική λειτουργία στην παροχή ελαστικότητας του δέρματος. Αντιπροσωπεύει το 2-4% της εξωκυττάριας μήτρας, που είναι ένας στέρεος ιστός που περιβάλλει τα κύτταρα και υποστηρίζει την ανάπτυξή τους εντός των ιστών. Η ελαστίνη διατηρεί το δέρμα εύκαμπτο αλλά και σφιχτό, παρέχοντας την ικανότητα επαναφοράς του όταν τεντώνεται. Βοηθά, επίσης, να διατηρείται το δέρμα λείο καθώς τεντώνεται κατά τη διάρκεια διαφόρων δραστηριοτήτων όπως η ομιλία, το γέλιο, το χαμόγελο και η μάσηση της τροφής. Η διάσπαση των ινών ελαστίνης λόγω βλάβης από την υπεριώδη ακτινοβολία, την ηλικία ή κάποια ασθένεια οδηγεί σε απώλεια της ελαστικότητας και σχηματισμό γραμμών και ρυτίδων.

Υπάρχουν πολλαπλές προσεγγίσεις στην ενεργοποίηση και αναζωογόνηση της σύνθεσης παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης για όλους τους τύπους δέρματος, με τα καλύτερα δυνατά αποτέλεσμα.

«Φυσικά σε χαλάρωση οδηγεί και η πρόωρη γήρανση, η οποία οφείλεται στην έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και σε καταστρεπτικές για το δέρμα συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης, σημαντικός είναι ο ρόλος των επαναλαμβανόμενων αυξομειώσεων του βάρους και βεβαίως η εγκυμοσύνη», προσθέτει.

Για τη καθυστέρηση εμφάνισης της χαλάρωσης, δεδομένου ότι η μείωση παραγωγής του κολλαγόνου ξεκινά από τα 25(!), αλλά και για τη βελτίωση της εμφάνισης του χαλαρού δέρματος, η ιατρική τεχνολογία έχει προσφέρει μια συντηρητική μέθοδο, η οποία χαρίζει θεαματικά αποτελέσματα, χωρίς πόνο και με απόλυτη ασφάλεια. Πρόκειται για τις ραδιοσυχνότητες, μια μέθοδο που μέσω της διοχέτευσης θερμικής ενέργειας στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας (41-43 βαθμούς Κελσίου) και τη διατήρηση της επιδερμικής θερμοκρασίας σε χαμηλά επίπεδα βοηθά στη δημιουργία νέου κολλαγόνου, αλλά και στη διάλυση και αποβολή των λιποκυτάρων. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η μείωση πόντων στη θεραπευόμενη περιοχή και η ανόρθωση του δέρματος.

Για τη χρήση των ραδιοσυχνοτήτων RF δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά στο χρώμα του δέρματος, καθώς δεν προκαλεί αποχρωματισμό του.

«Είναι μια μέθοδος αντιμετώπισης της χαλάρωσης του δέρματος απολύτως αναίμακτη, αποδεδειγμένα ασφαλής, πολύ σύντομης διάρκειας (20-40 λεπτά ανά συνεδρία), η οποία πραγματοποιείται χωρίς αναισθησία. Με την ολοκλήρωση της συνεδρίας ο θεραπευόμενος επιστρέφει στις προγραμματισμένες δραστηριότητές του. Τα δε αποτελέσματά της είναι εμφανή αμέσως και διατηρούνται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτό που πρέπει να δίνεται προσοχή είναι η πραγματοποίηση της θεραπείας με μηχανήματα πιστοποιημένα, τα οποία να χειρίζονται έμπειροι γιατροί ή νοσηλευτικό προσωπικό», καταλήγει ο ιατρός Γεώργιος Βελημβασάκης.

Διαβάστε ακόμα
Ανακαλύψτε τον πιο όμορφο εαυτό σας!
Οι τοπ θεραπείες ομορφιάς του καλοκαιριού για το πρόσωπο και το σώμα

Οι τοπ θεραπείες ομορφιάς του καλοκαιριού για το πρόσωπο και το σώμα

Αυτές είναι οι πέντε θεραπείες ομορφιάς του καλοκαιριού για το σώμα και το πρόσωπο, οι οποίες μπορούν να σας εξασφαλίσουν δύο σημαντικά ζητούμενα: ένα ενυδατωμένο, προστατευμένο δέρμα στο πρόσωπο και σμιλεμένες καμπύλες, χωρίς κυτταρίτιδα στο σώμα.

Αποτρίχωση με Λέιζερ Αλεξανδρίτη: τα υπέρ και τα κατά

Αποτρίχωση με Λέιζερ Αλεξανδρίτη: τα υπέρ και τα κατά

Το λέιζερ Αλεξανδρίτη έχει ταυτιστεί με την αποτρίχωση με λέιζερ και θεωρείται η πλέον αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας.

Κυτταρίτιδα τέλος με τη θεραπεία που ταιριάζει αποκλειστικά σε εσάς!

Κυτταρίτιδα τέλος με τη θεραπεία που ταιριάζει αποκλειστικά σε εσάς!

Η κυτταρίτιδα αποτελεί πια έναν αντιμετωπίσιμο αντίπαλο, αφού αντιμετωπίζεται με πλήρως εξατομικευμένο πλάνο, το οποίο καταρτίζεται με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε γυναίκας. 

The Antiagers - Πλαστική Χειρουργική