Κονδυλώματα: Τοπ Θεραπείες - THE ANTIAGERS
Κονδυλώματα

Κονδυλώματα

Oξυτενή κονδυλώματα
Το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα

Τα κονδυλώματα αποτελούν «αγκάθι» για τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού. Με τα εξελιγμένα δερματολογικά Laser CO2 μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε στοχευμένα και να επαναφέρετε την ισορροπία στη σχέση σας.

Κλείστε το ραντεβού σας
Οι καλύτερες θεραπείες
για τα κονδυλώματα

Laser CO2

Η Laser θεραπεία αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο για την αντιμετώπιση των οξυτενών κονδυλωμάτων. Η θεραπεία εφαρμόζεται στον χώρο του ιατρείου με τη χρήση εξελιγμένου Laser CO2, που δρα επιλεκτικά πάνω στα κονδυλώματα και δεν επηρεάζει καθόλου το γύρω υγιές δέρμα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Laser είναι ότι μας επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε μία εξατομικευμένη θεραπεία ρυθμίζοντας το μήκος κύματος, την ενέργεια, τη διάμετρο της φωτεινής δέσμης και τις υπόλοιπες παραμέτρους της θεραπείας ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζει κάθε ασθενής. Με το Laser στοχεύουμε με απόλυτη ακρίβεια τα κονδυλώματα και τα εξαχνώνουμε.

Η θεραπεία κονδυλωμάτων με Laser είναι ανώδυνη, καθώς προηγείται πάντα τοπική εφαρμογή αναισθητικής κρέμας. Η επούλωση είναι γρήγορη και δεν αφήνει σημάδια ή υποχρωμίες στο δέρμα της ευαίσθητης περιοχής. Μετά τη θεραπεία, η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση.

. Χωρίς πόνο
. Χωρίς σημάδια
. Χωρίς ταλαιπωρία
. Ρύθμιση των παραμέτρων της θεραπείας
. Επιλεκτική εστίαση πάνω στις βλάβες
. Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Θεραπεία κονδυλωμάτων με Laser CO2

Ανάλογα με τον εντοπισμό, τον αριθμό και την έκταση των κονδυλωμάτων που παρουσιάζει κάθε ασθενής, πραγματοποιούμε τις κατάλληλες ρυθμίσεις στο Laser ώστε η θεραπεία να δράσει με μέγιστη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Χάρη στη δυνατότητα εφαρμογής μιας εξατομικευμένης θεραπείας, το Laser μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια τόσο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού, όσο και μέσα στη στοματική κοιλότητα.

Κρυοθεραπεία

Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική και δοκιμασμένη μέθοδο αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων. Η θεραπεία πραγματοποιείται με την εφαρμογή υγρού άζωτου πάνω στις βλάβες. Οι βλάβες ψύχονται σε τέτοιο βαθμό που καταστρέφονται. Η κρυοθεραπεία (ή αλλιώς κρυοπηξία) είναι ανώδυνη, καθώς προηγείται τοπική εφαρμογή αναισθητικής κρέμας. Για την πλήρη εξάλειψη των κονδυλωμάτων, είναι απαραίτητος ένας κύκλος συνεδριών, που επαναλαμβάνονται κάθε 15 ημέρες.

Διαθερμοπηξία

Πρόκειται για μία μέθοδο κατάλληλη τόσο για μικρά, όσο και για μεγάλα κονδυλώματα. Με τη διαθερμοπηξία (ή αλλιώς ηλεκτροκαυτηρίαση), οι βλάβες θερμαίνονται και καταστρέφονται με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι μία ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπεία με το ποσοστό ολικής αποδρομής των κονδυλωμάτων να αγγίζει το 95%.

Χειρουργική αφαίρεση

Για τα πολύ μεγάλα κονδυλώματα, κυρίως αυτά που εντοπίζονται στην περιπρωκτική περιοχή, ακολουθείται χειρουργική αφαίρεση μέσα στον χώρο του ιατρείου υπό τοπική αναισθησία. Αφαιρούνται οι βλάβες και τοποθετούνται ράμματα, τα οποία βγαίνουν μετά από 10 ημέρες. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, καθώς η ουλή πολύ σύντομα παίρνει το χρώμα του δέρματος, ενώ κρύβεται και από την τριχοφυΐα της περιοχής.

Θεραπεία κατ' οίκον

Για τους ασθενείς που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να ακολουθήσουν θεραπεία στο ιατρείο, υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής τοπικών σκευασμάτων στο σπίτι. Οι 3 κατηγορίες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε αυτήν την περίπτωση, είναι:

  • Ποδοφυλλοτοξίνη (κρέμα 0,15% και διάλυμα 0,15%): Εφαρμόζεται πάνω στις βλάβες και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού. Είναι αρκετά ερεθιστική για το υγιές δέρμα. Αντενδείκνυται στην κύηση.
  • Ιμικουιμόδη (κρέμα): Είναι ανοσοτροποποιητικός παράγων και διεγείρει τοπικά το ανοσιακό σύστημα ώστε να παράγει ουσίες (κυτταροκίνες) που οδηγούν στην εξάλειψη των ιικών σωματιδίων. Η διάρκεια της θεραπείας μπορεί να φτάσει στους 4 μήνες.
  • Σινεκατεχίνες (αλοιφή): Διεγείρει το ανοσιακό σύστημα και έχει αντιικές ιδιότητες. Αντενδείκνυται σε ανοσοκατεσταλμένους και σε ασθενείς με έρπητα γεννητικών οργάνων.
Κάντε τη δική σας ερώτηση στο γιατρό

Κάντε τη δική σας ερώτηση στο γιατρό

Η ιατρική μας ομάδα είναι πάντα στη διάθεσή σας για να απαντά στα ερωτήματά και να λύνει τις απορίες σας σε κάθε θέμα ομορφιάς!

Στείλτε την ερώτησή σας
Οξυτενή κονδυλώματα
έχει το 50% των ατόμων με ενεργή σεξουαλική ζωή

Τι είναι τα οξυτενή κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα αποτελούν το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Αν και δεν απειλούν τη ζωή των ασθενών, επηρεάζουν σημαντικά τη σεξουαλική σχέση των ζευγαριών.

Πρόκειται για ιογενή θηλώματα που οφείλονται σε συγκεκριμένα στελέχη του ιού HPV (γνωστός και ως ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων). Ο ιός έχει περισσότερα από 150 στελέχη, όμως δεν ευθύνονται όλα για την εμφάνιση των κονδυλωμάτων. Κάποια στελέχη είναι χαμηλού κινδύνου και προκαλούν τις κοινές μυρμηγκιές σε διάφορα σημεία του σώματος, ενώ άλλα στελέχη είναι υψηλού κινδύνου και συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου, του πέους, του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα.

Τα στελέχη του HPV που σχετίζονται με τα κονδυλώματα, είναι περίπου 40 και προσβάλλουν άτομα με ενεργή σεξουαλική ζωή, προκαλώντας βλάβες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, αλλά και γύρω από το περίνεο και τον πρωκτό. Μπορεί επίσης να προσβάλλουν τη στοματική κοιλότητα μετά από στοματική ερωτική επαφή. Τα στελέχη που ευθύνονται συνηθέστερα για τα κονδυλώματα, είναι τα στελέχη 6 και 11.

Στην αρχή, τα κονδυλώματα δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι, όμως με την πάροδο του χρόνου, μεγαλώνουν και γίνονται ορατές είτε ως επίπεδες βλάβες, είτε ως μικρά καλοήθη ογκίδια που συχνά έχουν σχήμα μικροσκοπικού κουνουπιδιού. Συνήθως έχουν το χρώμα του δέρματος, όμως μπορεί και να είναι και πιο σκουρόχρωμες βλάβες, με μαλακή ή τραχιά υφή.
Σημεία εντοπισμού
οξυτενών κονδυλωμάτων

Κονδυλώματα στους άνδρες

Τα κονδυλώματα στους άνδρες εμφανίζονται στην περιγεννητική, περιπρωκτική και στοματική περιοχή. Εντοπίζονται στο πέος, το όσχεο, την ουρήθρα, τον πρωκτό και τη στοματική κοιλότητα. Συνήθως, τα κονδυλώματα στο πέος έχουν μαλακή υφή, ενώ τα κονδυλώματα στον πρωκτό έχουν πιο τραχιά επιφάνεια.

Αρκετοί άνδρες δεν γνωρίζουν ότι έχουν κονδυλώματα, καθώς ειδικά στην αρχή που οι βλάβες είναι μικρές, μπορεί να καλύπτονται από την έντονη τριχοφυΐα της περιοχής. Επίσης, στους άνδρες που δεν έχουν υποβληθεί σε περιτομή, τα κονδυλώματα που βρίσκονται στην βάλανο του πέους, μπορεί να κρύβονται από το εξωτερικό δέρμα.

Ακόμα όμως και τα πιο μικρά, δυσδιάκριτα κονδυλώματα είναι άκρως μεταδοτικά και είναι σημαντικό να θεραπεύονται, γιατί αρκεί ακόμα και μία μόνο σεξουαλική επαφή για να μεταδοθεί ο ιός στην ερωτική σύντροφο. Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου, τείνουν να μεγαλώνουν, ενώ ενδέχεται να εξαπλωθούν μέσω της τριβής και στις γειτονικές περιοχές του δέρματος. Σε προχωρημένα στάδια, μπορεί να φτάσουν να δημιουργήσουν μεγάλες πλάκες και να φράξουν την έξοδο της ουρήθρας, προκαλώντας πόνο κατά την ούρηση.

Ένας άνδρας δεν προστατεύεται, αλλά ούτε και προστατεύει την ερωτική του σύντροφο απέναντι στον ιό HPV φορώντας προφυλακτικό, καθώς το προφυλακτικό δεν καλύπτει την περιγεννητική περιοχή.

Κονδυλώματα στις γυναίκες

Τα κονδυλώματα στις γυναίκες εμφανίζονται κατά κύριο λόγο στο εφήβαιο, το αιδοίο, τα τοιχώματα του κόλπου, την περινεϊκή και περιπρωκτική περιοχή, ενώ μπορεί να μεταφερθούν και στη στοματική κοιλότητα κατά την ερωτική πράξη και να προσβάλλουν την εσωτερική πλευρά των χειλιών, τη γλώσσα, τον ουρανίσκο και τον φάρυγγα.

Αν και σε γενικές γραμμές τα κονδυλώματα δεν προκαλούν πόνο, κάποιες γυναίκες μπορεί να αισθανθούν ένα αίσθημα ενόχλησης ή κνησμού στην περιοχή, ενώ μπορεί να παρατηρηθούν και αυξημένες κολπικές εκκρίσεις ή μικρή αιμορραγία κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης.

Χωρίς θεραπευτική αγωγή τα κονδυλώματα στις γυναίκες μεγαλώνουν και μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλες πλάκες που να προκαλέσουν πρόβλημα στον κόλπο ή το ουροποιητικό σύστημα. Σε περίοδο εγκυμοσύνης μάλιστα, τείνουν να εξαπλώνονται ιδιαίτερα γρήγορα λόγω των ορμονικών διακυμάνσεων και την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, αν και δεν είναι απειλητικά για την ανάπτυξη του εμβρύου. Πρέπει όμως να θεραπεύονται για να μην μεταδοθεί ο ιός από τη μητέρα στο βρέφος στη διάρκεια του τοκετού.
Μετάδοση κονδυλωμάτων

Πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα ανήκουν στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), που σημαίνει ότι μεταδίδονται κατά κύριο λόγο με την ερωτική επαφή. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει σεξουαλική διείσδυση, καθώς αρκεί και μόνο η τριβή του δέρματος με μολυσμένες περιοχές των γεννητικών οργάνων ή με μολυσμένα αντικείμενα (όπως σεξουαλικά βοηθήματα) για να προκληθούν στην επιδερμίδα μικροσκοπικές αμυχές που επιτρέπουν στον ιό να εισχωρήσει στον οργανισμό. Επιπλέον, το προφυλακτικό δεν προσφέρει 100% προστασία, αφού δεν καλύπτει ούτε τη βάση του πέους, αλλά ούτε την περιγεννητική περιοχή όπου συχνά εντοπίζονται βλάβες.

Σημείωση: Μετά τη μετάδοση, ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί και στις γύρω περιοχές του δέρματος αν χρησιμοποιήσετε ξυραφάκι για την αποτρίχωση της περιγεννητικής περιοχής ή αν πραγματοποιήσετε έντονη τριβή με το σφουγγάρι στο μπάνιο.

. Κολπική επαφή
. Πρωκτική επαφή
. Στοματογεννητική επαφή
. Τριβή με μολυσμένα δάχτυλα
. Τριβή με μολυσμένα sex toys
. Τριβή με μολυσμένα σεντόνια
Αντιμετώπιση οξυτενών κονδυλωμάτων
4 λόγοι για να τα θεραπεύσετε
1

Ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες δυσπλασίας

Αν και τα κονδυλώματα οφείλονται σε μη καρκινογόνα στελέχη του ιού HPV, μελέτες έχουν δείξει ότι στις ίδιες περιοχές μπορεί να συνυπάρχουν καρκινογόνα στελέχη που σχετίζονται με πρόκληση δυσπλασιών και κακοηθειών στον τράχηλο της μήτρας, το αιδοίο, το πέος, τον πρωκτό και τον στοματοφάρυγγα.

2

Προλαμβάνεται η εξάπλωση

Όσο μένουν τα κονδυλώματα χωρίς θεραπεία, οι βλάβες μεγαλώνουν και επεκτείνονται. Μέσω της τριβής ή του ξυρίσματος, ο ιός μπορεί να μεταφερθεί σε γειτονικές περιοχές του δέρματος, για παράδειγμα από την περιγεννητική στην περιπρωκτική περιοχή.

3

Προστατεύονται οι ερωτικοί σύντροφοι

Αν δεν απέχετε από το σεξ, τότε κινδυνεύετε να μολύνετε τους/τις ερωτικούς/-ές συντρόφους σας. Η χρήση προφυλακτικού δεν αρκεί για να τους προστατέψετε, καθώς δεν καλύπτει ούτε τη βάση του πέους, ούτε την περιγεννητική περιοχή, αλλά ούτε και όλες τις μορφές ερωτικής συνεύρεσης.

4

Θωρακίζονται οι σχέσεις

Η παρουσία των κονδυλωμάτων αποτελεί «αγκάθι» στη σεξουαλική ευτυχία ενός ζευγαριού. Αφενός αποτελεί εμπόδιο για την ερωτική συνεύρεση των δύο συντρόφων, αφετέρου μπορεί να σπείρει την υποψία της απιστίας, αφού δεν είναι ξεκάθαρη η χρονική στιγμή της μόλυνσης, καθώς ο χρόνος επώασης του ιού διαρκεί έως και έναν χρόνο.

Πώς να προλάβετε
τη μόλυνση από τα οξυτενή κονδυλώματα
Αν και το προφυλακτικό δεν μπορεί να σας προφυλάξει 100% απέναντι στα κονδυλώματα, είναι σημαντικό να το χρησιμοποιείτε σε κάθε ερωτική σας συνεύρεση, καθώς σίγουρα μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης. Η χρήση του γίνεται επιτακτική ειδικά αν αλλάζετε συχνά ερωτικούς/-ές συντρόφους. Να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να το χρησιμοποιείτε από την αρχή έως το τέλος της ερωτικής πράξη, καθώς ο ιός μπορεί να βρει ευκαιρία να μεταδοθεί στον λίγο χρόνο που θα έρθετε σε επαφή με τον/την σύντροφό σας χωρίς προφύλαξη.
Ο ιός HPV εισέρχεται στον οργανισμό από τις αμυχές που προκαλούνται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων κατά την ερωτική πράξη. Μπορεί να βρει ευκαιρία όμως να εισέλθει και από τους μικροτραυματισμούς που δημιουργούνται αν χρησιμοποιείτε ξυραφάκι ή αποτριχωτικό κερί για την αποτρίχωση της περιγεννητικής και περιπρωκτικής περιοχής. Καλύτερα να προτιμάτε τη Laser αποτρίχωση που σας απαλλάσσει οριστικά από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα χωρίς να τραυματίζει την περιοχή.
Ειδικά αν δεν είστε μονογαμικοί τύποι, αλλά έχετε τη συνήθεια να αλλάζετε τακτικά παρτενέρ, είναι απαραίτητο να εξετάζετε και να ψηλαφείτε τα γεννητικά όργανα και την περιγεννητική περιοχή του/της συντρόφου σας πριν προχωρήσετε σε σεξουαλική επαφή. Ιδανικά χρειάζεστε δυνατό φως για να μπορείτε να ξεχωρίσετε ακόμα και τις πιο μικρές βλάβες.
Το νέο εμβόλιο Gardasil σάς προστατεύει απέναντι σε 9 από τα συχνότερα στελέχη του ιού HPV. Ανάμεσα σε αυτά είναι τα στελέχη 6 και 11, που ευθύνονται για το 90-95% των κονδυλωμάτων, αλλά και τα υψηλού κινδύνου στελέχη 16 και 18, που σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του πέους, του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα. Ο εμβολιασμός προτείνεται από την ηλικία των 12 ετών σε αγόρια και κορίτσια, αλλά και σε ενήλικες έως 40 ετών.
Αν υποπτεύεστε ότι ήρθατε σε επαφή με μολυσμένο ερωτικό σύντροφο, τότε προγραμματίστε άμεσα έναν δερματολογικό έλεγχο. Με τα ειδικά δερματολογικά όργανα, εντοπίζονται όχι μόνο οι μεγάλες βλάβες, αλλά και οι υποκλινικές, δηλαδή όσες δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι. Να θυμάστε ότι ο ιός έχει χρόνο επώασης έως έναν χρόνο, επομένως θα πρέπει να βρίσκεστε σε επαγρύπνηση για αυτό το διάστημα.

Μπες στην ομάδα των Antiagers

Για να ενημερώνεστε για τις καινοτόμες θεραπείες μας, να μαθαίνετε τα νέα μας και να επωφελείστε από τις αποκλειστικές προσφορές μας.

Εγγραφή στο Newsletter Εγγραφή στην ομάδα μας στο Viber
The Antiagers - Πλαστική Χειρουργική