Υπεριδρωσία - Τι είναι; Πώς θα απαλλαγείτε με botox; - THE ANTIAGERS
Υπεριδρωσία

Υπεριδρωσία

Υπεριδρωσία
Καταπολέμηση της υπερβολικής εφίδρωσης με botox

Υπεριδρωσία εμφανίζουν 3 στα 100 άτομα και το μπότοξ παραμένει η πλέον δοκιμασμένη, ασφαλής και αποτελεσματική λύση για την καταπολέμηση της υπερβολικής εφίδρωσης σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, όπως τις μασχάλες, τα χέρια και τα πέλματα. Είναι μία ανώδυνη θεραπεία που σας επιτρέπει να επιστρέψετε με ανανεωμένη αυτοπεποίθηση στις καθημερινές σας δραστηριότητες, τις προσωπικές και κοινωνικές σας επαφές, χωρίς το άγχος του υπερβολικού ιδρώτα.

Κλείστε το ραντεβού σας
Χρόνος Θεραπείας
20 λεπτά
Διάρκεια Αποτελέσματος
6-9 μήνες
Επίπεδο Πόνου
Χωρίς πόνο
Πότε φαίνεται το αποτέλεσμα
Σε 1-2 βδομάδες
Τεχνική
Αναίμακτη
Αναισθησία
Χωρίς
Διάρκεια αποθεραπείας
Μηδενική, άμεση επιστροφή στις δραστηριότητές σας

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η θεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται από εξειδικευμένο Ιατρό και με πιστοποιημένα ιατρικά υλικά.

ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ & ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Νέα αυτοπεποίθηση
στην κοινωνική σας ζωή

Τι είναι η υπεριδρωσία

Η υπεριδρωσία είναι η υπερβολική έκκριση ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες. Ο ιδρώτας αποτελεί τον φυσιολογικό μηχανισμό που έχει ο οργανισμός για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Το νευρικό σύστημα στέλνει σήμα στους ιδρωτοποιούς αδένες να εκκρίνουν ιδρώτα με στόχο τη μείωση της θερμοκρασίας. Στην περίπτωση της υπεριδρωσίας όμως, ο ιδρώτας δεν εξυπηρετεί τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Είναι αποτέλεσμα μιας δυσλειτουργίας-υπερδραστηριότητας των νεύρων που διεγείρουν τους ιδρωτοποιούς αδένες μιας συγκεκριμένης περιοχής, συχνότερα στις μασχάλες, τις παλάμες, τα πέλματα, αλλά και στο πρόσωπο. Δεν σχετίζεται δηλαδή με την εξωτερική υψηλή θερμοκρασία, κάποια κοπιαστική δραστηριότητα ή κάποια αθλητική άσκηση. Μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και σε έναν καλά κλιματιζόμενο χώρο, ενώ ο ασθενής είναι καθιστός και δεν κοπιάζει καθόλου.

Η υπεριδρωσία επηρεάζει το 3% του πληθυσμού και εμφανίζεται εξίσου και στα δύο φύλα. Τα άτομα που υποφέρουν από υπεριδρωσία, ιδρώνουν έως και 4 φορές περισσότερο σε σχέση με έναν μέσο άνθρωπο. Συχνά, η υπερβολική εφίδρωση επιφέρει αναγκαστικές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, όπως για παράδειγμα στον τρόπο ένδυσης (με την επιλογή συγκεκριμένων ρούχων και υφασμάτων) μέχρι σε συμπεριφορές όπως τη χειραψία. Πλήττει σημαντικά την ποιότητα της ζωής, καθώς καθιστά δύσκολες απλές κινήσεις, όπως το γύρισμα ενός πόμολου, τον χειρισμό του τιμονιού του αυτοκινήτου, κ.α. Ο υπερβολικός ιδρώτας γίνεται ορατός στα ρούχα, συνοδεύεται συχνά από άσχημη μυρωδιά (βρωμιδρωσία) και οδηγεί πολλούς ασθενείς να αποφεύγουν κοινωνικές, επαγγελματικές αλλά και ερωτικές επαφές.

Με τις ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης, μπορείτε να ανακτήσετε τον έλεγχο της εφίδρωσής σας και να μην ξαναέρθετε ποτέ σε αμηχανία. Είναι μία μέθοδος ασφαλής, που δεν επηρεάζει καθόλου τη φυσιολογική εφίδρωση του οργανισμού, καθώς το σώμα έχει πολλούς άλλους ιδρωτοποιούς αδένες για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του.
Antiagers TV
Πως γίνεται, Μαρτυρίες, Πριν / Μετά
Κάντε τη δική σας ερώτηση στο γιατρό

Κάντε τη δική σας ερώτηση στο γιατρό

Η ιατρική μας ομάδα είναι πάντα στη διάθεσή σας για να απαντά στα ερωτήματά και να λύνει τις απορίες σας σε κάθε θέμα ομορφιάς!

Στείλτε την ερώτησή σας
Συμπτώματα υπεριδρωσίας
1

Πολύ υγρό και ιδρωμένο δέρμα

Το δέρμα σας παραμένει υγρό και ιδρωμένο για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

2

Ανεξήγητος ορατός ιδρώτας

Παρατηρείτε συχνά να είναι έντονα ιδρωμένα τα ρούχα σας, σε στιγμές που δεν κάνει ζέστη, δεν γυμνάζεστε, ούτε καταβάλλετε κάποια προσπάθεια.

3

Δυσκολία σε καθημερινές κινήσεις

Γλιστράνε τα χέρια σας από τον ιδρώτα και δυσκολεύεστε να συγκρατήσετε αντικείμενα, όπως το τιμόνι του αυτοκινήτου, το πόμολο της πόρτας, κ.ο.κ.

4

Συχνές μολύνσεις

Ταλαιπωρείστε συχνά από δερματικές μυκητιάσεις, όπως το λεγόμενο “πόδι του αθλητή”, ή από άλλες μολύνσεις του δέρματος ή και εξανθήματα.

Τύποι υπεριδρωσίας
  ΠΡΩΤΟΠΑΘΗΣ ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΗΣ ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑ
ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ Συνήθως έχει εστιακή μορφή και εντοπίζεται σε μία περιοχή: τις μασχάλες, τις παλάμες, τα πέλματα ή το πρόσωπο. Συνήθως έχει γενικευμένη μορφή (σε όλο το σώμα) και σπανιότερα εντοπισμένη (σε μία περιοχή του σώματος).
ΑΙΤΙΑ Υπερβολική δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Κάποια παθολογική κατάσταση ή παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής.
ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ Ναι, σε ποσοστό 30-50%. Όχι.
ΗΛΙΚΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ Παιδική-Εφηβική ηλικία Ενήλικη ζωή
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ Όχι Ναι
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ BOTOX Ναι Όχι
90% μείωση του ιδρώτα
με την εφαρμογή botox

Πως δρα το Botox κατά της υπεριδρωσίας

Το botox αποτελεί ουσιαστικά μία νευροτοξίνη (τη βοτουλινική τοξίνη τύπου Α) που προέρχεται από το βακτήριο Clostridium botulinum. Είναι μία ασφαλής τοξίνη που έχει την ικανότητα να μπλοκάρει προσωρινά τα χημικά σήματα των νεύρων που διεγείρουν τους ιδρωτοποιούς αδένες στην περιοχή της θεραπείας. Καθώς οι ιδρωτοποιοί αδένες δεν λαμβάνουν χημικά σήματα, το σύμπτωμα του υπερβολικού ιδρώτα σταματάει. Η θεραπεία με μπότοξ προλαμβάνει την ανεπιθύμητη υπεριδρωσία για διάστημα 6-9 μηνών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η δράση της μπορεί να διαρκέσει έως και έναν χρόνο!

Περιοχές εφαρμογής Botox

Η αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας με τη χρήση βοτουλινικής τοξίνης, αποτελεί ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία για τις εξής περιοχές:

. Πρόσωπο (μέτωπο και μύτη)
. Παλάμες και δάχτυλα
. Μασχάλες
. Πέλματα
. Κεφάλι
. Περιοχή τριχωτού
Step by step
Botox υπεριδρωσίας

Βήμα 1ο

Προηγείται τοπική εφαρμογή αναισθητικής κρέμας στην περιοχή της θεραπείας, ώστε η περιοχή να μουδιάσει και η αίσθηση της εφαρμογής να είναι απολύτως ανεκτή. Στη συνέχεια, με τη χρήση ενός λευκού μολυβιού, ο γιατρός χωρίζει σε ζώνες την περιοχή της θεραπείας και σημειώνει τα σημεία των εγχύσεων.

Βήμα 2ο

Με μία πολύ λεπτή βελόνα, ο γιατρός πραγματοποιεί σε όλη την περιοχή μικροεγχύσεις, με αποστάσεις περίπου ενός εκατοστού η μία από την άλλη. Η θεραπεία διαρκεί περίπου 20 λεπτά.

Βήμα 3ο

Στο τέλος της θεραπείας, απλώνεται στην περιοχή ειδική αλοιφή που αποτρέπει την εμφάνιση μωλώπων στα σημεία των εγχύσεων. Αμέσως μετά, είστε έτοιμοι να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Μέσα σε λίγες ημέρες, θα περιοριστεί σημαντικά η έκκριση ιδρώτα στην περιοχή της θεραπείας που μέχρι πρότινος σας έφερνε σε αμηχανία.
Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πριν τη θεραπεία

 • Αν η θεραπεία πρόκειται να εφαρμοστεί στις μασχάλες, τότε είναι σημαντικό να έχετε ξυρίσει την περιοχή την προηγούμενη ημέρα.
 • Για τη θεραπεία των μασχαλών, φορέστε ένα άνετο, αμάνικο μπλουζάκι που να επιτρέπει πλήρη πρόσβαση του ιατρού στην περιοχή.
 • Μην χρησιμοποιήσετε αντιιδρωτικά προϊόντα για 24 ώρες πριν την θεραπεία και σίγουρα όχι την ημέρα της θεραπείας.
 • Αν ακολουθείτε αγωγή με αντιπηκτικά φάρμακα, συζητήστε με τον γιατρό σας μήπως χρειαστεί να τη διακόψετε λίγες μέρες πριν τη θεραπεία για να περιοριστεί τυχόν μωλωπισμός της περιοχής.

Μετά τη θεραπεία

 • Αποφύγετε να αγγίξετε, να τρίψετε ή να κάνετε μασάζ στην περιοχή της θεραπείας για τις επόμενες 4-6 ώρες.
 • Συστήνεται η αποφυγή της σωματικής άσκησης για 24 ώρες.
 • Η ουσία του BTX είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη ζέστη. Αποφύγετε το ζεστό μπάνιο, τη σάουνα και την έκθεση στον ήλιο ή σε ζεστό αέρα για 3-4 ώρες.

Τα πλεονεκτήματα του Botox

. Ανώδυνη μέθοδος
. Σύντομη διαδικασία
. Μεγάλη διάρκεια αποτελέσματος
. Στοχευμένη δράση στην αιτία του προβλήματος
. Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
. Ασφαλής διαδικασία με έγκριση FDA

Ο υπερβολικός ιδρώτας σταματάει από την 1η βδομάδα

Θα παρατηρήσετε σημαντική μείωση της εφίδρωσης περίπου 5-7 ημέρες μετά τη θεραπεία, ενώ γύρω στην 2η-3η βδομάδα θα μπορείτε να απολαύσετε το πλήρες αποτέλεσμα. Για μία περίοδο περίπου 6-9 μηνών, θα ξενοιάξετε από τον ανεξέλεγκτο υπερβολικό ιδρώτα που σας φέρνει συχνά σε αμηχανία. Στην περιοχή των μασχαλών, η υπεριδρωσία μειώνεται κατά 80%, ενώ στις παλάμες το ποσοστό μείωσης αγγίζει το 90%.

Συντήρηση αποτελέσματος: Η δράση της βοτουλινικής τοξίνης αρχίζει να μειώνεται γύρω στον 6ο μήνα, καθώς ο οργανισμός μεταβολίζει την ουσία του φαρμάκου, και τα συμπτώματα της υπεριδρωσίας σταδιακά επανέρχονται. Είναι η περίοδος που αρκεί μία επανάληψη της θεραπείας για να ανανεώσετε τη δράση της. Είναι πιθανό ωστόσο μετά από αρκετές εφαρμογές να αυξηθούν τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των θεραπειών. Υπάρχουν αρκετοί ασθενείς στους οποίους η δράση του μπότοξ διαρκεί έως και έναν χρόνο!
Ασφαλής μέθοδος
με έγκριση FDA από το 2004
Μύθοι & Αλήθειες

Μύθος

Ο μπλοκαρισμένος ιδρώτας δεν βρίσκει διαφυγή.

Αλήθεια

Το μπότοξ μπλοκάρει την παραγωγή ιδρώτα σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Ο ιδρώτας δεν ψάχνει τρόπο διαφυγής, καθότι πολύ απλά δεν εκκρίνεται. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το στοχευμένο μπλοκάρισμα της εφίδρωσης σε μία περιοχή, για παράδειγμα στις μασχάλες, δεν επηρεάζει τον φυσιολογικό μηχανισμό εφίδρωσης όλου του σώματος. Ιδρωτοποιοί αδένες υπάρχουν σε όλο το σώμα και συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Μύθος

Μετά τη θεραπεία, θα ιδρώνω περισσότερο σε άλλα σημεία.

Αλήθεια

Το σώμα έχει περίπου 4 εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες. Η θεραπεία botox σε μία εντοπισμένη περιοχή δεν έχει αντίκτυπο στη συχνότητα ή την ποσότητα εφίδρωσης μιας άλλης περιοχής. Καταπολεμάει μονάχα την υπεριδρωσία τοπικά, γι’ αυτό άλλωστε είναι μία θεραπεία κατάλληλη για τη μορφή της πρωτοπαθούς εστιακής υπεριδρωσίας που εντοπίζεται σε μία περιοχή του σώματος και οφείλεται σε υπερδραστηριότητα του συμπαθητικου νευρικού πλέγματος της περιοχής.

Μύθος

Η υπεριδρωσία μπορεί να καταπολεμηθεί με απλά αντιιδρωτικά προϊόντα ή φάρμακα από το στόμα.

Αλήθεια

Τα αντιιδρωτικά προϊόντα δεν μπορούν να δράσουν στη ρίζα του προβλήματος. Δίνουν μία ολιγόωρη λύση σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα υπεριδρωσίας. Πιο δραστική είναι η αγωγή με φάρμακα από το στόμα, καθώς αυτά μειώνουν την ικανότητα του οργανισμό να παράγει ιδρώτα. Όμως, ακριβώς επειδή τα φάρμακα αυτά δρουν συστημικά, μπορεί να επιφέρουν αρκετές παρενέργειες όπως: ξηροφθαλμία, ξηροστομία, πονοκεφάλους, καθώς και διαταραχές του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος.

Συχνές Ερωτήσεις
Σε αντίθεση με κοινές θεραπείες, όπως τα αντιιδρωτικά καλλυντικά προϊόντα και τα φάρμακα από το στόμα, το botox στοχεύει στη ρίζα του προβλήματος και προσφέρει μακροχρόνιο αποτέλεσμα. Με μία ολιγόλεπτη θεραπεία, μπορείτε να απελευθερωθείτε για πολλούς μήνες από την υπερβολική εφίδρωση και να βελτιώσετε σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας. Μαζί με τον υπερβολικό ιδρώτα σταματάει και η αμηχανία για τους λεκέδες ιδρώτα στα ρούχα σας σε κάθε κοινωνική ή επαγγελματική συνάντηση, για τα υγρά χέρια σας σε κάθε χειραψία, για την άσχημη μυρωδιά του ιδρώτα σας σε κάθε ερωτική επαφή, κτλ. Είναι μία θεραπεία ασφαλής με πολύ υψηλό δείκτη ικανοποίησης!
Όχι. Η θεραπεία εφαρμόζεται με ειδική πολύ λεπτή βελόνα. Επιπλέον, στην περιοχή της θεραπείας προηγείται εφαρμογή αναισθητικής κρέμας ώστε το σημείο να έχει μουδιάσει πριν την έναρξη των εγχύσεων. Αυτό που μπορεί να αισθανθείτε, δεν είναι το τσίμπημα της βελόνας, αλλά το ίδιο το υλικό που μπορεί να προκαλέσει ένα μικρό τσούξιμο τη στιγμή της εισόδου του στο δέρμα. Η αίσθηση όμως είναι απολύτως ανεκτή. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η περιοχή του προσώπου παρουσιάζει μικρότερη ευαισθησία στις εγχύσεις, ενώ οι μασχάλες, οι παλάμες και τα πέλματα είναι πιο ευαίσθητα καθότι υπάρχουν περισσότερες νευρικές απολήξεις στις περιοχές αυτές.
Η δράση της βοτουλινικής τοξίνης καταγράφηκε πρώτη φορά το 1989 και έλαβε την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων FDA το 2004 για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας. Το μπότοξ χρησιμοποιείται σε μεγάλο εύρος ιατρικών εφαρμογών με απόλυτη ασφάλεια. Στην αισθητική ιατρική, χρησιμοποιείται για τη λείανση των ρυτίδων του προσώπου και αποτελεί μάλιστα τη Νο1 μη επεμβατική κοσμητική θεραπεία παγκοσμίως. Έχει όμως εφαρμογή και στον τομέα της οφθαλμολογίας, της νευρολογίας και της ουρολογίας με σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση π.χ. του βλεφαροσπασμού, της χρόνιας ημικρανίας, της αυχενικής δυστονίας, της σπαστικότητας, της ακράτειας, του συνδρόμου της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης, κ.α.
Όχι. Στα σημεία των εγχύσεων, μπορεί να εμφανίζονται πομφοί από την εισχώρηση του υλικού και μία ήπια ερυθρότητα ή οίδημα στην περιοχή, όμως είναι συμπτώματα που καταλαγιάζουν μέσα σε λίγη ώρα και δεν εμποδίζουν την επιστροφή σας στις καθημερινές δραστηριότητες.
Όχι. Όταν η θεραπεία εφαρμόζεται από έμπειρο γιατρό με πιστοποιημένα υλικά, δεν παρατηρούνται σοβαρές παρενέργειες, πέρα από έναν ήπιο ερεθισμό ή οίδημα της περιοχής που μπορεί να διαρκέσει τις πρώτες ώρες μετά τη θεραπεία. Όταν αντιμετωπίζεται η υπεριδρωσία στις παλάμες, υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να επέλθει ήπια αδυναμία στα δάχτυλα ή τους μυς των χεριών, κάτι που όμως αποτελεί σύντομο παροδικό φαινόμενο και δεν χρήζει ανησυχίας.
Η θεραπεία δεν ενδείκνυται για άτομα που έχουν ιστορικό νευρομυϊκών διαταραχών, ούτε σε περίοδο εγκυμοσύνης ή γαλουχίας.
Αν αποφασίσετε να μην υποβληθείτε σε περαιτέρω θεραπεία, τότε η υπεριδρωσία θα επανέλθει σταδιακά, καθώς ο οργανισμός σας θα μεταβολίζει την ουσία του μπότοξ. Μόλις μεταβολιστεί πλήρως, τότε η εμφάνιση και η ποσότητα του υπερβολικού ιδρώτα θα επιστρέψει ακριβώς στα επίπεδα που ήταν προ θεραπείας.
Το botox είναι κατάλληλη θεραπεία για την πρωτοπαθή υπεριδρωσία, που οφείλεται σε υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, και όχι για την δευτεροπαθή υπεριδρωσία που οφείλεται σε μία παθολογική κατάσταση (καρδιοπάθεια, υπερθυρεοειδισμός, νοσήματα των επινεφριδίων, εμμηνόπαυση, κ.α.) ή αποτελεί παρενέργεια μιας φαρμακευτικής αγωγής (λήψη αντικαταθλιπτικών κ.α.).Μερικά συμπτώματα για να καταλάβετε αν υποφέρετε από πρωτοπαθή υπεριδρωσία είναι:
 • υπερβολική εφίδρωση που εκδηλώνεται για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών χωρίς προφανή αιτία
 • ιδρώτας που εκκρίνεται και στις δύο πλευρές του σώματος σε σχεδόν ίση ποσότητα
 • επεισόδια υπερβολικής εφίδρωσης τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα
 • ο ιδρώτας δυσχεραίνει καθημερινές δραστηριότητες και επαφές (όπως στην εργασία ή τις προσωπικές σχέσεις)
 • δεν εκδηλώνεται υπεριδρωσία κατά τη διάρκεια του ύπνου
 • υπάρχει οικογενειακό ιστορικό υπεριδρωσίας

Μπες στην ομάδα των Antiagers

Για να ενημερώνεστε για τις καινοτόμες θεραπείες μας, να μαθαίνετε τα νέα μας και να επωφελείστε από τις αποκλειστικές προσφορές μας.

Εγγραφή στο Newsletter Εγγραφή στην ομάδα μας στο Viber
The Antiagers - Πλαστική Χειρουργική