Ραγάδες: Τι είναι, πότε εμφανίζονται, τρόποι θεραπείας - THE ANTIAGERS
Ραγάδες

Ραγάδες

Θεραπείες για ραγάδες
Βελτιώνουν θεαματικά την υφή και την όψη τους

Οι ραγάδες αποτελούν αποδείξεις για σημαντικά στάδια της ζωής σας. Αν και τείνουν να ξεθωριάζουν με το πέρασμα των χρόνων, ποτέ δεν εξαφανίζονται από μόνες τους. Με τις σύγχρονες ιατρικές θεραπείες μπορείτε να βελτιώσετε θεαματικά την όψη και την υφή τους.

Κλείστε το ραντεβού σας
Οι καλύτερες θεραπείες
για τις ραγάδες

Dermapen

Αποτελεί κορυφαία θεραπεία για την αντιμετώπιση των ραγάδων. Είναι η αυθεντική συσκευή microneedling που είναι κατάλληλη για εφαρμογή σε σημεία όπου το δέρμα είναι λεπτό και ευαίσθητο, όπως τα σημεία των ραγάδων. Το Dermapen 4 αποτελεί την πλέον εξελιγμένη έκδοση αυτής της επαναστατικής τεχνολογίας, που επιτρέπει τη διέγερση της κολλαγονογένεσης και έτσι ενισχύει το πάχος, την υφή και την πυκνότητα του δέρματος, βελτιώνοντας θεαματικά την όψη των ραγάδων.

Το Dermapen μοιάζει με ένα «μαγικό» στύλο. Στη μύτη του έχει ειδικές μικροακίδες, οι οποίες εισχωρούν στη βαθύτερα στιβάδα της δερμίδας, προκαλώντας μικροτραυματισμούς που ξεγελάνε το δέρμα και το βάζουν στη διαδικασία να τους επουλώσει. Το Dermapen 4 είναι η μοναδική συσκευή microneedling που οι ακίδες της μπορούν να εισχωρήσουν σε βάθος 3 χιλιοστών, καθιστώντας ιδανική θεραπεία για την αντιμετώπιση κάθε μορφής ουλών, όπως είναι και οι ραγάδες. Συνοδεύεται μάλιστα από ειδικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης των ουλών. Μερικά περάσματα πάνω από τα σημεία των ραγάδων είναι αρκετά για να αφυπνίσουν τους ινοβλάστες και να ξεκινήσει η παραγωγή κολλαγόνου. Το microneedling με το Dermapen 4 είναι μία θεραπεία κατάλληλη για κάθε τύπο και τόνο δέρματος, που αυξάνει το πάχος της δερμίδας και έτσι βελτιώνει θεαματικά το χρώμα, το εύρος, το βάθος και την υφή των ραγάδων.

Αριθμός συνεδριών: Κατά μέσο όρο, χρειάζονται 3-6 συνεδρίες, με μεσοδιαστήματα δύο εβδομάδων, για να έχετε το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Fractional Laser

Το Fractional Laser αποτελεί μία πολύτιμη θεραπεία για την αντιμετώπιση των ραγάδων, καθώς σε αντίθεση με τα παλαιότερα παραδοσιακά Laser που ήταν πιο ισχυρά και σάρωναν όλο το δέρμα, το συγκεκριμένο δίνει τη δυνατότητα τμηματικής (fractional) σάρωσης. Χάρη σε εξελιγμένη τεχνολογία, η δέσμη του Fractional Laser μοιράζεται σε μικροσκοπικές ακτίνες και καθώς σαρώνει το δέρμα, στοχεύει μόνο μερικά σημεία. Με τον τρόπο αυτόν, επιτυγχάνεται ταχύτερη επούλωση της περιοχής.

Το Fractional Laser διαθέτει προηγμένο μηχανισμό που του επιτρέπει να στοχεύει στη βαθύτερη στιβάδα της δερμίδας, εκεί όπου έχει δημιουργηθεί η ραγάδα, χωρίς να επηρεάζεται η επιδερμίδα. Η ενέργεια του Laser διασπά τους μοριακούς δεσμούς των ιστών της ραγάδας και διεγείρει την ανάπτυξη νέων υγιών ιστών. Το Fractional Laser προκαλεί χιλιάδες μικροτραυματισμούς στο χόριο, που «ξυπνάνε» τους φυσιολογικούς μηχανισμούς επούλωσης του δέρματος. Η φωτεινή ενέργεια του Laser μετατρέπεται σε θερμική και προκαλεί τα κύτταρα να παράξουν κολλαγόνο στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος, αποκαθιστώντας την πληρότητα και τη σφριγηλότητα των ιστών. Καθώς παράγεται το κολλαγόνο, οι ραγάδες γίνονται πιο λεπτές, απαλές και λιγότερο ορατές, και αναδύεται φρέσκο, υγιές δέρμα. Η παραγωγή κολλαγόνου προσφέρει ένα έξτρα όφελος στην περιοχή, καθώς αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τη ρυτίδωση και τη χαλάρωση της επιδερμίδας!

Αριθμός συνεδριών: Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από τον αριθμό, την έκταση, το βάθος, το χρώμα και την ηλικία των ραγάδων. Κατά μέσο όρο, χρειάζονται 3 συνεδρίες.
Antiagers TV
Πως γίνεται, Μαρτυρίες, Πριν / Μετά
Κάντε τη δική σας ερώτηση στο γιατρό

Κάντε τη δική σας ερώτηση στο γιατρό

Η ιατρική μας ομάδα είναι πάντα στη διάθεσή σας για να απαντά στα ερωτήματά και να λύνει τις απορίες σας σε κάθε θέμα ομορφιάς!

Στείλτε την ερώτησή σας
Οι αυξομειώσεις του βάρους
μπορεί να προκαλέσουν ραγάδες

Τι είναι οι ραγάδες;

Οι ραγάδες είναι ένα είδος ουλών, που εμφανίζονται σε σημεία όπου το δέρμα έχει τεντωθεί υπερβολικά. Όταν οι ιστοί στη δερμίδα, δηλαδή στη μεσαία στιβάδα του δέρματος, τεντώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, τότε η ελαστικότητά τους σπάει. Σε αυτό το σημείο, προκαλείται μία τοπική φλεγμονή των ιστών, η οποία ευθύνεται για την όψη μιας κόκκινο-μελανής νεοσχηματισμένης ραγάδας.

Καθώς το σημείο αρχίζει να επουλώνεται, δημιουργείται μία γραμμοειδής ουλή, η οποία συνοδεύεται από απώλεια ελαστίνης, αντικατάσταση της δερμίδας από αδύναμες ίνες κολλαγόνου και λεπτή επιδερμίδα. Με το πέρασμα του χρόνου, η ραγάδα ξεθωριάζει και παίρνει ένα πιο λευκό χρώμα, μερικούς τόνους πιο ανοιχτό από το φυσιολογικό χρώμα του δέρματος. Το ανοιχτό χρώμα οφείλεται στο γεγονός ότι καθώς τεντώνεται και σπάει η δερμίδα, στο συγκεκριμένο σημείο διακόπτεται η φυσιολογική παραγωγή κολλαγόνου και αυτό με τη σειρά του προκαλεί απώλεια των μελανοκυττάρων που χαρίζουν στο χρώμα το δέρμα του.

Τα συμπτώματα των ραγάδων

Οι ραγάδες εμφανίζονται συνήθως ως παράλληλες γραμμές, κάθετες ή οριζόντιες, μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης, πάχους ή μήκους, και μοιάζουν με χαρακιές που αυλακώνουν το δέρμα. Μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά εντοπίζονται κυρίως στα μπράτσα, την κοιλιά, το στήθος, τη μέση και τα πόδια. Μπορεί να είναι μόνο μία ή πολλές ραγάδες και να καλύπτουν μεγάλη περιοχή του δέρματος. Στο πρώτο στάδιο έχουν ροζ, κόκκινο, ιώδες, μελανό ή ακόμα και μαύρο χρώμα. Σιγά-σιγά όμως ξεθωριάζουν και αποκτούν μία πιο ασημί-λευκή απόχρωση, πιο ανοιχτόχρωμη από τον φυσιολογικό τόνο του δέρματος, ενώ και η υφή τους είναι πιο λεία και γυαλιστερή.

Συνήθως, οι ραγάδες δεν προκαλούν πόνο ή κάποια ενόχληση. Ορισμένες φορές, δημιουργούν ένα αίσθημα κνησμού, καθώς το σώμα ξεκινάει τη διαδικασία επούλωσής τους. Αν υπάρχει ξηροδερμία, η οποία συνήθως εντείνεται σε περίοδο κύησης, τότε το αίσθημα κνησμού είναι πιο έντονο. Συστήνεται η εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας στην περιοχή και η αποφυγή του ξυσίματος.
Οι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση ραγάδων
1

Έφηβοι

Πολλά παιδιά κατά τη διάρκεια της εφηβείας παρουσιάζουν ραγάδες, λόγω της απότομης ανάπτυξης και αύξησης του ύψους την περίοδο εκείνη. Συχνά, οι ραγάδες της εφηβείας ξεθωριάζουν με τα χρόνια και είναι λιγότερο ορατές σε σχέση με αυτές που αποκτιούνται αργότερα.

2

Έγκυες

Σχεδόν το 90% των γυναικών εμφανίζουν ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην περιοχή της κοιλιάς, συνήθως το τελευταίο τρίμηνο της κύησης καθώς το μωρό αρχίζει να παίρνει γρήγορα βάρος. Άλλες συνήθεις περιοχές είναι το στήθος, οι γλουτοί και οι μηροί.

3

Αρσιβαρίστες

Κυρίως οι άνδρες που επιδίδονται σε ασκήσεις άρσης βαρών ή bodybuilding, είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση ραγάδων, καθώς οι μύες «φουσκώνουν» πολύ γρήγορα. Οι συνηθέστερες περιοχές εμφάνισης των ραγάδων σε αυτήν την περίπτωση είναι η περιοχή των μπράτσων και της ωμοπλάτης.

Σε ποια σημεία εντοπίζονται οι ραγάδες;
. Μπράτσα
. Στήθος
. Πλάτη
. Πλαϊνά μέσης
. Στομάχι
. Κοιλιά
. Γλουτοί
. Μηροί
. Γάμπες
Οι παράγοντες εμφάνισης των ραγάδων

Τα γονίδια

Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο για την εμφάνιση των ραγάδων. Αν για παράδειγμα η μητέρα ή η γιαγιά σας εμφάνισε ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε κι εσείς, όσες ενυδατικές κρέμες κι αν χρησιμοποιήσετε σε επίπεδο πρόληψης.

Το σωματικό βάρος

Τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν ραγάδες. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση μίας απότομης αύξησης του βάρους ή ακόμα και μίας απότομης μείωσης, που δεν δίνει στο δέρμα τον αναγκαίο χρόνο για να προσαρμοστεί. Εξίσου επιβαρυντικός παράγοντας είναι ο έντονος ρυθμός ανάπτυξης στην εφηβεία.

Το στρες

Όταν το σώμα βρίσκεται υπό κατάσταση στρες, απελευθερώνει κορτιζόλη, μία ορμόνη που προκαλεί την τάχιστη συσσώρευση λίπους ως έναν μηχανισμό άμυνας και επιβίωσης, με αποτέλεσμα τη διάταση του δέρματος. Πέρα από τις καθημερινές καταστάσεις στρες στην προσωπική και επαγγελματική ζωή, στρες μπορεί να προκληθεί και από μη-ισορροπημένη διατροφή, υπερβολική κατανάλωση καφέ και κάπνισμα.

Η εγκυμοσύνη

Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι μαμάδες νεαρής ηλικίας έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ραγάδες εγκυμοσύνης. Επίσης, οι πιθανότητες αυξάνονται σημαντικά στις περιπτώσεις πολύδυμης κύησης ή κυοφορίας μεγαλόσωμων μωρών.

Ο τόνος του δέρματος

Τα ανοιχτόχρωμα δέρματα εμφανίζονται πιο επιρρεπή στην εμφάνιση ραγάδων. Στα σκουρόχρωμα δέρματα, οι ραγάδες εμφανίζονται μερικούς τόνους πιο ανοιχτές από τον φυσιολογικό τόνο του δέρματος, ενώ στις ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες έχουν στην αρχή μία πιο ροζ απόχρωση.

Τα κορτικοστεροειδή

Μία φαρμακευτική αγωγή με κορτικοστεροειδή (αλοιφές, λοσιόν ή χάπια) μπορεί να αυξήσει την εμφάνιση ραγάδων, καθώς μειώνει την ικανότητα ελαστικότητας του δέρματος.
Το 90% των γυναικών
αποκτά τουλάχιστον μία ραγάδα στην εγκυμοσύνη

Όσα πρέπει να ξέρετε για τις ραγάδες εγκυμοσύνης

Η περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελεί μία κατ’ εξοχήν περίοδο εμφάνισης ραγάδων. Έχει υπολογιστεί ότι σχεδόν το 90% των γυναικών αποκτά τουλάχιστον μία ραγάδα την περίοδο των εννέα μηνών και μάλιστα το 45% αυτών την αποκτά πριν την 24η βδομάδα της κύησης, ενώ οι ραγάδες πληθαίνουν σημαντικά στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Αιτία δεν αποτελεί η αυτή καθ’ αυτή αύξηση του βάρους, αλλά η ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το βάρος, καθώς το δέρμα δεν προλαβαίνει να ακολουθήσει και να προσαρμοστεί. Περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ραγάδες εγκυμοσύνης έχουν οι γυναίκες που παίρνουν περισσότερα από 15 κιλά στο διάστημα των 9 μηνών.

Αρκετά συχνά, οι ραγάδες εγκυμοσύνης δεν εντοπίζονται μόνο στην κοιλιά, αλλά και στην περιοχή του στήθους που επίσης μεγαλώνει πολύ κατά τη διάρκεια της κύησης. Μάλιστα, πολλές γυναίκες παραπονιούνται για πρήξιμο του στήθους αμέσως μετά την ωορρηξία και μέχρι να φτάσει η στιγμή για να κάνουν το τεστ εγκυμοσύνης, το στήθος τους είναι ήδη ένα cup μεγαλύτερο σε μέγεθος. Η ταχεία αύξηση των μαστών κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών σε συνδυασμό με την περίοδο θηλασμού που ακολουθεί, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανιστούν ραγάδες εγκυμοσύνης στο στήθος.
Μύθοι & Αλήθειες

Μύθος

Μόνο οι γυναίκες έχουν ραγάδες.

Αλήθεια

Αυτός είναι ίσως ο πιο διαδεδομένος μύθος γύρω από τις ραγάδες. Η αλήθεια είναι ότι αν και οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να τις εμφανίσουν, και οι άνδρες αποκτούν ραγάδες. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 40% των αγοριών αποκτά ραγάδες κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Μύθος

Μόνο οι έγκυες αποκτούν ραγάδες.

Αλήθεια

Η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί τη μοναδική περίοδο εμφάνισης των ραγάδων. Σε περιόδους έντονης σωματικής ανάπτυξης ή μεγάλης αυξομείωσης του σωματικού βάρους, οι ραγάδες κάνουν συχνά την εμφάνισή τους. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η απότομη ανάπτυξη την περίοδο της εφηβείας, αλλά και η έντονη άσκηση για χτίσιμο του μυϊκού συστήματος.

Μύθος

Οι ειδικές καλλυντικές κρέμες μπορούν να σβήσουν τις ραγάδες.

Αλήθεια

Υπάρχουν πολλές κρέμες, αλοιφές και έλαια (όπως βούτυρο κακάο, shea butter, centella asiatica, αμυγδαλέλαιο, ελαιόλαδο, έλαιο βιταμίνης E) που υπόσχονται πρόληψη ή θεραπεία των ραγάδων. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά τους. Κανένα καλλυντικό προϊόν δεν μπορεί να σταματήσει τη δημιουργία μιας ραγάδας. Διατηρώντας ωστόσο το δέρμα απαλό και ενυδατωμένο με πολύ συχνές εφαρμογές των προϊόντων και πολύ πριν ξεκινήσει η διάταση των ιστών, βοηθάτε το δέρμα να επουλωθεί στη συνέχεια πιο αποτελεσματικά.

Φωτογραφίες Θεραπείας Ραγάδων Πριν & Μετά
Πώς να τις προλάβετε
1

Έλεγχος βάρους

Διατηρήστε ένα σταθερό βάρος. Μία απότομη άνοδος, είτε σε περίοδο εγκυμοσύνης, είτε όχι, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης ραγάδων, καθώς το δέρμα τεντώνεται απότομα. Οι ραγάδες όμως μπορούν να εμφανιστούν ακόμα και μετά από γρήγορη απώλεια κιλών. Προσπαθήστε να περιορίσετε και να ελέγξετε τις απότομες αυξομειώσεις για να δίνετε χρόνο στο δέρμα σας να προσαρμόζεται. Ακολουθήστε ένα πλάνο ισορροπημένης διατροφής και άσκησης.

2

Διατήρηση ενυδάτωσης

Το νερό παίζει ίσως τον σπουδαιότερο ρόλο για να διατηρείτε το δέρμα σας ενυδατωμένο και απαλό. Το μαλακό δέρμα είναι λιγότερο επιρρεπές στα «σκισίματα» σε σχέση με το ξηρό. Αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης που αφυδατώνει τον οργανισμό. Εάν δεν μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τους καφέδες, τουλάχιστον εξισορροπήστε την απώλεια υγρών ενυδατώνοντας τον οργανισμό σας με άφθονο νερό, αφεψήματα βοτάνων και μη καφεϊνούχα ροφήματα.

3

Θρεπτική διατροφή

Οι ραγάδες αποτελούν συχνά αποτέλεσμα έλλειψης θρεπτικών ουσιών. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, D και E, ψευδάργυρο και πρωτεΐνες. Ένας τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε ποικιλία θρεπτικών ουσιών είναι να εντάξετε στο μενού σας μη επεξεργασμένα τρόφιμα διαφορετικών χρωμάτων.

4

Βιταμίνη C

Το κολλαγόνο παίζει σημαντικό ρόλο για να διατηρείτε το δέρμα σας δυνατό και ελαστικό. Συμβάλλει στη μείωση των ρυτίδων, αλλά συμβάλλει και στην πρόληψη των ραγάδων. Η βιταμίνη C αποτελεί σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την παραγωγή κολλαγόνου. Πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα πολλά φρούτα και λαχανικά. Ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή, όπως είναι τα πορτοκαλιά και τα λεμόνια, αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C.

5

Βιταμίνη D

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει τη σχέση ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και την εμφάνιση ραγάδων. Είναι σημαντικό να διατηρείτε τα επίπεδα της βιταμίνης D σε φυσιολογικά επίπεδα για την πρόληψη των ραγάδων. Ο πιο εύκολος τρόπος αύξησης της βιταμίνης D είναι μέσω της έκθεσης στον ήλιο. Επιπλέον, η βιταμίνη D προστίθεται συχνά στο ψωμί, τα δημητριακά, αλλά και σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το γιαούρτι.

6

Έγκαιρη θεραπεία

Σε περίπτωση που δεν καταφέρετε να προλάβετε την εμφάνιση ραγάδων, τότε δράστε νωρίς για να τις αντιμετωπίσετε. Όσο πιο έγκαιρα προβείτε σε θεραπεία, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα. Οι σύγχρονες ιατρικές θεραπείες έχουν τη δυνατότητα να διεγείρουν στοχευμένα την κολλαγονογένεση και την ανάπλαση των ιστών, βελτιώνοντας θεαματικά την υφή και την όψη των ραγάδων.

Μπες στην ομάδα των Antiagers

Για να ενημερώνεστε για τις καινοτόμες θεραπείες μας, να μαθαίνετε τα νέα μας και να επωφελείστε από τις αποκλειστικές προσφορές μας.

Εγγραφή στο Newsletter Εγγραφή στην ομάδα μας στο Viber
The Antiagers - Πλαστική Χειρουργική