Μυρμηγκιές (Μυρμηκίες): Τι είναι, μετάδοση, θεραπείες - THE ANTIAGERS
Μυρμηγκιές

Μυρμηγκιές

Μυρμηκίες (Μυρμηγκιές)

Οι μυρμηκίες (κοινώς μυρμηγκιές) είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές, αντιαισθητικές και αρκετές φορές επώδυνες. Με τη Laser θεραπεία μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε οριστικά και να μπλοκάρουμε την εξάπλωσή τους, σταματώντας την ενόχληση και την αμηχανία που σας προκαλούν.

Κλείστε το ραντεβού σας
Οι καλύτερες θεραπείες
για τις μυρμηγκιές

Laser θεραπεία για μυρμηγκιές

Το Laser αποτελεί την πιο στοχευμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών. Με μία ισχυρή και εστιασμένη δέσμη φωτός έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε κάθε είδους μυρμηγκιά, σε όποιο σημείο του σώματος ή του προσώπου κι αν εντοπίζεται. Είναι κατάλληλη θεραπεία για κάθε ηλικία και κάθε τύπο δέρματος. Η Laser θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια ακόμα και σε παιδιά, που πολύ συχνά προσβάλλονται από τα στελέχη του ιού HPV που προκαλούν τις μυρμηγκιές.

Το Laser είναι κατάλληλη θεραπεία τόσο για τις επίπεδες, όσο και για τις ψηλαφητές μυρμηγκιές. Με την επιλογή του κατάλληλου μήκους κύματος, έχουμε τη δυνατότητα είτε να εξαχνώνουμε τη μυρμηγκιά, είτε να καταστρέφουμε τα μικρά αιμοφόρα αγγεία από τα οποία θρέφεται, με αποτέλεσμα να μαραίνεται και να πέφτει.

. Χωρίς πόνο
. Χωρίς σημάδια
. Χωρίς ταλαιπωρία
. Επιλεκτική εστίαση της θεραπείας πάνω στις βλάβες
. Ρύθμιση των παραμέτρων της θεραπείας
. Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Θεραπεία μυρμηγκιάς με Laser

Η θεραπεία με το Laser εφαρμόζεται στον χώρο του ιατρείου με τη χρήση τοπικής αναισθησίας. Η Laser θεραπεία έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι στοχεύει μονάχα την περιοχή της μυρμηγκιάς και δεν επηρεάζει καθόλου το γύρω υγιές δέρμα. Επιπλέον, δεν αφήνει σημάδια ή υποχρωμίες στο δέρμα. Η διάρκεια της Laser θεραπείας είναι σύντομη και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση. Ακολουθεί ένα διάστημα παρακολούθησης, για να βεβαιωθούμε ότι η μυρμηγκιά έχει καταπολεμηθεί πλήρως, καθώς ενδέχεται να χρειαστεί μία επαναληπτική συνεδρία.

Κρυοθεραπεία για μυρμηγκιές

Η κρυοθεραπεία εφαρμόζεται με το ψέκασμα υγρού αζώτου πάνω στις μυρμηγκιές. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, οι βλάβες έχουν παγώσει και τα μολυσμένα δερματικά κύτταρα καταστρέφονται. Συνήθως απαιτούνται μερικές επαναληπτικές συνεδρίες για να καταπολεμηθούν οι μυρμηγκιές, ειδικά αν είναι εκτεταμένες. Η κρυοθεραπεία (ή αλλιώς κρυοπηξία) είναι κατάλληλη ακόμα και για μυρμηγκιές που εντοπίζονται σε ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι το πρόσωπο, καθώς δεν προκαλεί ερεθισμό.

Διαθερμοπηξία για μυρμηγκιές

Η διαθερμοπηξία (ή ηλεκτροκαυτηρίαση) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις μεγάλες και εμμένουσες μυρμηγκιές. Με τη χρήση τοπικής αναισθησίας, χρησιμοποιούμε ηλεκτρικό ρεύμα για να αφαιρέσουμε τη μυρμηγκιά και να καυτηριάσουμε τη βάση της. Η περιοχή επουλώνεται μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες.

Θεραπεία κατ' οίκον για μυρμηγκιές

Για τους ασθενείς που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να ακολουθήσουν θεραπεία στο ιατρείο, υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής τοπικών σκευασμάτων στο σπίτι. Οι κατηγορίες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε αυτήν την περίπτωση, είναι:
  • Ποδοφυλλοτοξίνη (κρέμα 0,15% και διάλυμα 0,15%): Εφαρμόζεται πάνω στις βλάβες και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού. Είναι αρκετά ερεθιστική για το υγιές δέρμα. Αντενδείκνυται στην κύηση.
  • Σινεκατεχίνες (αλοιφή): Διεγείρει το ανοσιακό σύστημα και έχει αντιικές ιδιότητες. Αντενδείκνυται σε ανοσοκατεσταλμένους και σε ασθενείς με έρπητα γεννητικών οργάνων.
Κάντε τη δική σας ερώτηση στο γιατρό

Κάντε τη δική σας ερώτηση στο γιατρό

Η ιατρική μας ομάδα είναι πάντα στη διάθεσή σας για να απαντά στα ερωτήματά και να λύνει τις απορίες σας σε κάθε θέμα ομορφιάς!

Στείλτε την ερώτησή σας
Το 15% των παιδιών
σχολικής ηλικίας εμφανίζει μυρμηγκιές

Τι είναι οι μυρμηγκιές

Οι μυρμηγκιές (ή μυρμηκίες) είναι μικρές, αθώες βλάβες του δέρματος που προκαλούνται από στελέχη του ιού ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV (Human Papilloma Virus). Είναι ψηλαφητά ογκίδια ή επίπεδες ερυθρές βλάβες του δέρματος, οι οποίες δεν είναι επικίνδυνες για την υγεία, όμως είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές και ενοχλητικές όταν εντοπίζονται σε σημεία όπως το πρόσωπο, τις παλάμες και τα πέλματα. Ο ιός προκαλεί υπερβολική κυτταρική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα η εξωτερική στιβάδα του δέρματος να γίνεται πιο παχιά και σκληρή στα συγκεκριμένα σημεία. Αν και οι μυρμηγκιές μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε περιοχή του δέρματος, συνηθέστερα εντοπίζονται στα χέρια και τα πέλματα.

Ο ιός HPV δεν προκαλεί μονάχα μυρμηγκιές. Ο ιός έχει περισσότερα από 150 διαφορετικά στελέχη, κάποια εκ των οποίων προκαλούν το σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα των κονδυλωμάτων, κάποια άλλα είναι καρκινογόνα και σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του πέους, του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα. Τα στελέχη του HPV που προκαλούν τις μυρμηγκιές, είναι τα στελέχη HPV 1, HPV 2, HPV 3, HPV 4, HPV 10, HPV 27, HPV 29 και HPV 57. Ανάλογα με το στέλεχος που έχει προκαλέσει τη μόλυνση, διαφοροποιείται και ο τύπος ή ο εντοπισμός της μυρμηγκιάς που έχει προξενήσει.

Πότε εμφανίζονται οι μυρμηγκιές;

Οι μυρμηγκιές εμφανίζονται με ιδιαίτερη συχνότητα σε παιδιά και εφήβους (υπολογίζεται ότι πλήττουν το 15% των παιδιών σχολικής ηλικίας), καθώς ο οργανισμός τους δεν έχει αναπτύξει ακόμα άμυνες απέναντι στα διαφορετικά στελέχη του ιού HPV. Μπορεί όμως να εκδηλωθούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

Το ανοσοποιητικό σύστημα κάθε ανθρώπου ανταποκρίνεται διαφορετικά στον ιό. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι όσοι έρθουν σε επαφή με τον ιό HPV, θα εκδηλώσουν μυρμηγκιές. Αν υπάρχει κάποια αμυχή ή τραυματισμός του δέρματος, τότε είναι ευκολότερο για τον ιό να εισχωρήσει και να προξενήσει βλάβες. Γι’ αυτό είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση μυρμηγκιών ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιες δερματοπάθειες, όπως έκζεμα, ή έχουν τη συνήθεια να τρώνε τα νύχια τους ή να πειράζουν τις παρωνυχίδες τους.
Τα είδη
των μυρμηγκιών

Κοινές μυρμηγκιές (Verruca Vulgaris)

Οι κοινές μυρμηγκιές έχουν το χρώμα του δέρματος, είναι στρογγυλές ή οβάλ ψηλαφητές βλάβες που εμφανίζονται συνηθέστερα στη ράχη της παλάμης, τα δάχτυλα, το δέρμα γύρω από τα νύχια, τα γόνατα και τα πέλματα. Είναι μικρές βλάβες – η διάμετρός τους κυμαίνεται από ένα χιλιοστό έως ένα εκατοστό – και έχουν τραχιά, σκληρή και ανώμαλη επιφάνεια. Μπορεί να έχουν πάνω τους μαύρες κουκκίδες, που είναι μικροσκοπικά θρομβωμένα αγγεία. Συνήθως εμφανίζονται σε σημεία με αμυχές, π.χ. λόγω ονυχοφαγίας, και έτσι μπορεί να μεταφερθεί εύκολα ο ιός από τα χέρια στο πρόσωπο.

Πελματιαίες μυρμηγκιές (Verruca Plantaris)

Όπως αποκαλύπτει και το όνομά τους, οι συγκεκριμένες μυρμηγκιές εμφανίζονται αποκλειστικά στα πέλματα και κατά συνέπεια προκαλούν πόνο και ενόχληση στο περπάτημα. Σε αντίθεση με άλλους τύπους μυρμηγκιών, η πίεση που δέχονται οι πελματιαίες μυρμηγκιές από την ορθοστασία και τη βάδιση, τις κάνει να αναπτύσσονται προς το εσωτερικό του δέρματος. Μπορεί να εμφανιστεί μία μόνο μυρμηγκιά (προκαλείται από το στέλεχος HPV 1) ή μία ολόκληρη ομάδα (που προκαλούνται από το στέλεχος HPV 2 και λέγονται μυρμηγκιές τύπου μωσαϊκού). Καθότι είναι επίπεδες και σκληρές, είναι εύκολο να τις μπερδέψει κανείς με τους κάλους, όμως οι κάλοι είναι λιγότερο επώδυνοι και πονούν ασκώντας απευθείας πίεση επάνω τους, ενώ οι μυρμηκίες πονούν αν πιεστούν από τα πλάγια.

Ομαλές μυρμηγκιές (Verruca Plana)

Αν και αποτελούν πιο μικρές και μαλακές βλάβες από τα άλλα είδη μυρμηγκιών, τείνουν να αυξάνονται γρήγορα σε αριθμό (από 20 έως 100 τη φορά). Οι ομαλές μυρμηγκιές έχουν κιτρινωπό χρώμα και η διάμετρός τους κυμαίνεται από 2 έως 4 χιλιοστά. Εμφανίζονται συνηθέστερα στα πρόσωπα των παιδιών, την περιοχή της γενειάδας των ανδρών και τα πόδια των γυναικών (στα οποία εξαπλώνονται με το ξύρισμα), και οφείλονται κατά κύριο λόγο στα στελέχη HPV 3 και HPV 10.

Νηματοειδείς μυρμηγκιές (Filiform Warts)

Πρόκειται για ένα λιγότερο συχνό είδος μυρμηγκιάς, που εκδηλώνεται με τη μορφή νηματοειδούς και αγκαθωτής βλάβης. Μοιάζει δηλαδή σαν μικροσκοπική βούρτσα. Καθώς οι νηματοειδείς μυρμηγκιές τείνουν να εμφανίζονται στο πρόσωπο (γύρω από το στόμα, τα μάτια και τη μύτη) και τον λαιμό, είναι ενοχλητικές, αν και συνήθως δεν πονάνε.

Μυρμηγκιές λόγω επαγγελματικής έκθεσης (Butcher’s Warts)

Προκαλούνται συγκεκριμένα από το στέλεχος HPV 7 και εμφανίζονται συνηθέστερα στα χέρια ανθρώπων που απασχολούνται σε κρεοπωλεία (εξ ου και το όνομά τους) ή ασκούν επαγγέλματα που συνεπάγονται χρόνια έκθεση σε κρύο, υγρό περιβάλλον. Μοιάζουν σε μορφή με τις κοινές μυρμηγκιές και τείνουν να είναι αρκετές σε αριθμό, δημιουργώντας σχηματισμούς που μοιάζουν με μικροσκοπικά κουνουπίδια (ανθοκράμβη).

Μυρμηγκιές κοντά στα νύχια (Periungual Warts)

Είναι ένα είδος μυρμηγκιάς που αναπτύσσεται κάτω και γύρω από τα νύχια των χεριών και των ποδιών. Έχουν τραχιά επιφάνεια, προκαλούν πόνο και μπορεί να επηρεάσουν το σχήμα του νυχιού.

Πώς μεταδίδονται οι μυρμηγκιές

Οι μυρμηγκιές είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές και μεταδίδονται κυρίως με την άμεση δερματική επαφή μεταξύ δύο ατόμων. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα μετάδοσης από μία περιοχή του σώματος σε μία άλλη του ίδιου του ατόμου (αυτοενοφθαλμισμός). Αν δηλαδή αγγίξετε μία μυρμηγκιά και μετά ακουμπήσετε μία άλλη περιοχή του δέρματος, τότε είναι πολύ πιθανό να μεταφερθεί ο ιός και εκεί.

Υπάρχουν επίσης πολλές πιθανότητες να επεκταθούν οι βλάβες αν τις τρίβετε με πετσέτα ή με σφουγγάρι, ή αν χρησιμοποιείτε ξυραφάκι με το οποίο έχετε προηγουμένως αγγίξει το σημείο της μυρμηγκιάς.

Επιπλέον, οι μυρμηγκιές μεταδίδονται και με έμμεση δερματική επαφή, αν δηλαδή περπατήσετε ξυπόλητοι σε μολυσμένες επιφάνειες (χώρους αποδυτηρίων, περιοχή γύρω από πισίνα, βρεγμένο πάτωμα μπάνιου, κ.α.). Να θυμάστε ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να προσβληθείτε από τον ιό όταν το δέρμα σας είναι υγρό ή τραυματισμένο.

. Άμεση δερματική επαφή
. Αυτοενοφθαλμισμός (μετάδοση από μία περιοχή του σώματος σε άλλη)
. Ξύρισμα προσώπου ή σώματος
. Χρήση μολυσμένων υποδημάτων
. Χρήση μολυσμένων αντικειμένων (π.χ. πετσέτες, σφουγγάρια, κτλ.)
. Περπάτημα χωρίς υποδήματα σε μολυσμένες υγρές επιφάνειες (π.χ. γύρω από πισίνα)
Αντιμετώπιση μυρμηγκιών
6 λόγοι για να τις θεραπεύσετε από νωρίς
1

Προλαμβάνετε την εξάπλωση

Όσο αφήνετε τις μυρμηγκιές χωρίς θεραπεία, διατρέχετε μεγάλο κίνδυνο να πολλαπλασιαστούν σε αριθμό και να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές του σώματος ή και του προσώπου σας.

2

Προστατεύετε τους οικείους σας από μόλυνση

Οι μυρμηγκιές είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές. Μεταδίδονται όχι μόνο με την άμεση δερματική επαφή, αλλά και με τη χρήση μολυσμένων αντικειμένων (πετσέτες, σφουγγάρια, σεντόνια, κτλ.), επομένως ειδικά τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας έχουν αυξημένες πιθανότητες να μολυνθούν κι αυτά από τον ιό HPV.

3

Έχουν σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο (κυρίως στα παιδιά)

Καθώς οι μυρμηγκιές είναι ιδιαίτερα συχνές στην παιδική ηλικία, γίνονται συχνά αιτία να προσελκύσουν κοροϊδευτικά σχόλια και να προκαλέσουν αισθήματα ντροπής και αμηχανία. Επιπλέον, υποχρεώνουν τους μαθητές να απέχουν από το μάθημα της πισίνας και άλλες δραστηριότητες.

4

Υποτροπιάζουν εύκολα

Ακόμα κι αν οι μυρμηγκιές υποχωρήσουν μόνες τους ή με μια σύντομη τοπική θεραπεία που θα σας συστήσει ο φαρμακοποιός, το πιθανότερο είναι ότι θα επιστρέψουν. Μόνο η εξειδικευμένη ιατρική αντιμετώπιση μπορεί να σας απαλλάξει οριστικά από το πρόβλημα.

5

Προκαλούν πόνο και ενόχληση

Οι πελματιαίες μυρμηγκιές είναι ιδιαίτερα επώδυνες όταν ο ασθενής στέκεται όρθιος, περπατάει ή επιδίδεται σε κάποια αθλητική δραστηριότητα. Είναι πιθανό μάλιστα ο πόνος να αντανακλά στο γόνατο ή και το ισχίο.

6

Μπορεί να αφήσουν ουλές

Αν καθυστερήσετε τη θεραπεία των μυρμηγκιών, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μεγαλώσουν και να εξαπλωθούν, με αποτέλεσμα να καθίσταται πιο απαιτητική και χρονοβόρα η αντιμετώπισή τους και να αυξάνονται οι πιθανότητες να μείνουν ουλές στο δέρμα μετά τη θεραπεία.

Πώς να σταματήσετε
την εξάπλωση των μυρμηγκιών

Μπες στην ομάδα των Antiagers

Για να ενημερώνεστε για τις καινοτόμες θεραπείες μας, να μαθαίνετε τα νέα μας και να επωφελείστε από τις αποκλειστικές προσφορές μας.

Εγγραφή στο Newsletter Εγγραφή στην ομάδα μας στο Viber
The Antiagers - Πλαστική Χειρουργική