Πανάδες, Κηλίδες, Δυσχρωμίες: Τι είναι, Πώς φεύγουν - THE ANTIAGERS
Δυσχρωμίες

Δυσχρωμίες

Θεραπείες για δυσχρωμίες
Σβήνουν κηλίδες, πανάδες και σημάδια ακμής

Οι θεραπείες για τις δυσχρωμίες δρουν στοχευμένα στη στιβάδα του δέρματος όπου βρίσκονται τα μελανοκύτταρα. Έχουν την ικανότητα να διασπούν τη συσσωρευμένη μελανίνη και να επανορθώνουν τον τόνο του δέρματος. Με την κατάλληλη μέθοδο ή τον συνδυασμό των κατάλληλων μεθόδων, αποκαθίσταται η ομοιοχρωμία του δέρματος χωρίς να μείνει κανένα σημάδι!

Κλείστε το ραντεβού σας
Κάντε τη δική σας ερώτηση στο γιατρό

Κάντε τη δική σας ερώτηση στο γιατρό

Η ιατρική μας ομάδα είναι πάντα στη διάθεσή σας για να απαντά στα ερωτήματά και να λύνει τις απορίες σας σε κάθε θέμα ομορφιάς!

Στείλτε την ερώτησή σας
Οι καλύτερες θεραπείες
για τις δυσχρωμίες

Η καλύτερη θεραπεία ανά περίπτωση, καθώς και ο αριθμός των απαραίτητων συνεδριών, εξαρτώνται από το βάθος, το είδος, την έκταση και τον χρόνο δημιουργίας της δυσχρωμίας. Για παράδειγμα, μία περιοχή του δέρματος που έχει εκτεθεί για πολύ καιρό στις υπεριώδεις ακτίνες UV του ηλίου χωρίς την κατάλληλη προστασία, θέλει περισσότερες συνεδρίες για να ξεθωριάσει σε σχέση με τις καφέ κηλίδες που άφησαν πίσω τους κάποια σπυράκια ακμής.

Fractional Laser για κηλίδες, πανάδες και υπερμελαγχρώσεις

Το Fractional Laser μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τόσο τα σημάδια φωτογήρανσης (π.χ. ηλιακές κηλίδες), όσο και τις φακίδες, τις πανάδες και τις υπερμελαγχρώσεις. Καθώς η δέσμη του Laser σαρώνει την περιοχή της δυσχρωμίας, η ενέργειά του απορροφάται επιλεκτικά μόνο από τα κύτταρα που περιέχουν υπερβολική συγκέντρωση μελανίνης. Δεν επηρεάζονται καθόλου οι γύρω ιστοί, ούτε το φυσιολογικό χρώμα του δέρματος. Η ισχυρή φωτεινή ενέργεια του Laser μετατρέπεται σε θερμική και διασπά τα χρωμοφόρα σωματίδια της μελανίνης, προκαλώντας τον θρυμματισμό και την αποσύνθεσή τους με φυσιολογικό τρόπο.

Μετά από μερικές μέρες, αρχίζει ένα ήπιο ξεφλούδισμα της εξωτερικής στιβάδας της επιδερμίδας, όπου εντοπίζονται οι καφέ κηλίδες, οι πανάδες και τα σημάδια φωτογήρανσης. Ταυτόχρονα, το Fractional Laser διεγείρει την παραγωγή φρέσκου κολλαγόνου, επιτρέποντας έτσι να αναδυθεί νέο υγιές δέρμα στην επιφάνεια (Laser Skin Resurfacing).

Αριθμός συνεδριών: Συνήθως, μία συνεδρία αρκεί για να μειωθεί η συγκέντρωση μελανίνης έως 80%. Με 1-3 συνεδρίες, οι δυσχρωμίες καταπολεμούνται πλήρως.

Dermapen για κηλίδες και σημάδια ακμής

Η θεραπεία Microneedling με την αυθεντική συσκευή Dermapen 4 επιτρέπει στο δέρμα να απελευθερωθεί από τις σκουρόχρωμες κηλίδες, καθώς και από τα σημάδια ακμής. Αποτελεί μία ανώδυνη θεραπεία που ξεγελάει το δέρμα με στόχο να διεγείρει τους φυσικούς μηχανισμούς επούλωσής του και να επανορθώσει την ανομοιόμορφη παραγωγή μελανίνης στη στιβάδα της επιδερμίδας. Οι δυσχρωμίες είναι συνήθως ιδιαίτερα επίμονες και δεν ξεθωριάζουν σταδιακά, αλλά αντιθέτως γίνονται εντονότερες, επειδή το δέρμα σταματάει να παράγει νέα κύτταρα καθώς γερνάει. Έτσι, τα γερασμένα κύτταρα συσσωρεύονται και επιφέρουν μία θαμπή όψη στο πρόσωπο.

Το Dermapen 4 είναι μία προηγμένης τεχνολογίας συσκευή, που έχει την ιδιότητα να ξυπνάει αυτήν την πολύτιμη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων. Η κεφαλή της συσκευής έχει μικροακίδες που ανοίγουν μικροκανάλια στο δέρμα (1.920 ανά δευτερόλεπτο), τα οποία γίνονται αντιληπτά ως μικροτραυματισμοί. Έτσι, αυτομάτως διεγείρεται ο μηχανισμός επούλωσής τους με την παραγωγή φρέσκου κολλαγόνου. Μετά από λίγες μέρες το δέρμα ξεφλουδίζει, παίρνοντας μαζί του τα φωτογερασμένα κύτταρα, ενώ χάρη στην παραγωγή φρέσκου κολλαγόνου νέο υγιές δέρμα χωρίς κηλίδες έρχεται στην επιφάνεια.

Αριθμός συνεδριών: Συνήθως, χρειάζονται 4-6 συνεδρίες, όμως από την 1η κιόλας συνεδρία ο τόνος του δέρματος βελτιώνεται αισθητά και οι δυσχρωμίες ξεθωριάζουν.

Φωτοθεραπεία για δυσχρωμίες και μεταφλεγμονώδεις υπερμελαγχρώσεις

Η φωτοθεραπεία αποτελεί μία φυσική, αλλά άκρως αποτελεσματική θεραπεία για το δέρμα, καθώς αξιοποιεί το ευεργετικό φάσμα του φωτός για να αναζωογονεί την επιδερμίδα. Για να αντιμετωπιστούν οι δυσχρωμίες, το πλέον κατάλληλο είναι το πράσινο φως (515-525nm) που έχει την ικανότητα να στοχεύει τα μελανοκύτταρα, τα οποία βρίσκονται στο κατώτερο στρώμα της επιδερμίδας. Αναστέλλει την παραγωγή περίσσιας μελανίνης, προλαμβάνει τη μεταφορά της προς την επιφάνεια του δέρματος και διασπά τη συσσώρευσή της στα σημεία όπου εντοπίζονται οι δυσχρωμίες, εξομαλύνοντας έτσι τον τόνο του δέρματος.

Το πράσινο φως έχει επίσης καταπραϋντική δράση και λειτουργεί αποστειρωτικά. Ενισχύει την επούλωση του δέρματος και μειώνει τυχόν ερυθρότητα και φλεγμονές, ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο να προκληθούν μεταφλεγμονώδεις υπερμελαγχρώσεις. Επιπλέον, διεγείρει την κυτταρική ανάπτυξη, συμβάλλοντας έτσι στην ανανέωση του δέρματος. Η LED φωτοθεραπεία προσφέρει υγιές, φωτεινό και απαλό δέρμα, χωρίς κηλίδες, σημάδια και δυσχρωμίες.

Αριθμός συνεδριών: Συνήθως αρκούν 6-8 συνεδρίες. Η θεραπεία εφαρμόζεται φορώντας μια εξελιγμένη LED μάσκα προσώπου, που έχει ευχάριστη αίσθηση και δεν προκαλεί καμία ενόχληση. Μάλιστα, η θεραπεία επιφέρει ένα διάχυτο αίσθημα χαλάρωσης χάρη στην αντικαταθλιπτική δράση που έχει το πράσινο φως.

Μάσκες υδρογέλης για δυσχρωμίες και σημάδια ακμής

Οι μάσκες υδρογέλης αποτελούν μία απολαυστική, δροσιστική θεραπεία, που αποκαθιστά τον τόνο και τη ζωντάνια του δέρματος. Είναι εξελιγμένες μάσκες από συμπυκνωμένα ενεργά συστατικά, που απλώνονται σαν ρευστό gel σε όλο το πρόσωπο και γρήγορα στερεοποιούνται σχηματίζοντας μία ενιαία μεμβράνη πάνω στο πρόσωπο. Με τον τρόπο αυτόν, η μάσκα σφραγίζει το δέρμα, επιτρέποντας στις δραστικές ουσίες της να εισχωρήσουν σε βάθος, εκεί ακριβώς όπου βρίσκονται τα μελανοκύτταρα.

Οι μάσκες υδρογέλης είναι κατάλληλες για κάθε τύπο και ηλικία δέρματος. Οι πλέον κατάλληλες για να αντιμετωπίσουν τις δυσχρωμίες και τις πανάδες είναι η Brightening Complex, η Renewal Boost και η Illuminating Orange. Περιέχουν φυτικές ουσίες που διακρίνονται για τις λευκαντικές, αντιοξειδωτικές και επανορθωτικές ιδιότητές τους, όπως χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, γλουταθιόνη, ΑFA (συστατικό από γαλαζοπράσινα φύκια), σκόνη διαμαντιού, βιταμίνη Β3, κ.α.

Αριθμός συνεδριών: Σε περιπτώσεις που είναι έντονες οι δυσχρωμίες, χρειάζονται 3-4 συνεδρίες για να αποχρωματιστούν, διαφορετικά ακόμα και μία συνεδρία μπορεί να είναι αρκετή για να αποκατασταθεί η ομοιοχρωμία του δέρματος.

Nanopeeling για στοχευμένη λεύκανση

Αποτελεί την πιο εξελιγμένη και στοχευμένη μορφή πίλινγκ. Χάρη σε ειδικές νανοκάψουλες, μεταφέρει ειδικά επιλεγμένα ενεργά συστατικά με λευκαντική δράση στα μελανοκύτταρα κι εκεί τα απελευθερώνει με στόχο να διασπάσει τη συσσωρευμένη μελανίνη και να αποχρωματίσει τις κηλίδες, τις πανάδες και τις δυσχρωμίες του δέρματος. Για αποτελεσματική λεύκανση, το πλέον κατάλληλο είναι το nanopeeling με τρανεξαμικό οξύ που μειώνει τον πολλαπλασιασμό των μελανοκυττάρων και την παραγωγή μελανίνης που ευθύνεται για την εμφάνιση δυσχρωμιών. Επιπλέον, επανορθώνει τη φυσική προστατευτική μεμβράνη του δέρματος και έχει αντιφλεγμονώδη δράση που το καθιστά ιδανικό πίλινγκ για την καταπράυνση της ακμής και την ελαχιστοποίηση των σημαδιών της.

Ιδιαίτερα αποτελεσματικό ενάντια στις κηλίδες είναι και το αζελαϊκό οξύ που καταστέλλει τη δράση του ενζύμου που σχετίζεται με την υπερπαραγωγή μελανίνης (τυροσινάση). Το πιλινγκ αζελαϊκού οξέως λειτουργεί και προληπτικά, αφού μπλοκάρει τη διαδικασία υπερέκκρισης μελανίνης και σταματάει την ανάπτυξη υπερμελάγχρωσης πριν καλά-καλά ξεκινήσει. Αποτελεσματική δράση απέναντι στα σημάδια της φωτογήρανσης έχει και το μανδελικό οξύ, καθώς το γαλακτικό, το κιτρικό, το μηλικό, το ταρταρικό και το πυρουβικό.

Αριθμός συνεδριών: Το nanopeeling προκαλεί το ήπιο ξεφλούδισμα της επιδερμίδας και σε γενικές γραμμές αρκούν 4-6 συνεδρίες για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα απέναντι σε πανάδες και δυσχρωμίες, καθώς δρουν αθροιστικά και επανορθώνουν τον τόνο και τη φωτεινότητα του δέρματος.
80% μείωση της μελανίνης
με μία συνεδρία Laser

Πώς προκαλούνται οι δυσχρωμίες του δέρματος;

Είτε έχετε ανοιχτόχρωμη, είτε σκουρόχρωμη επιδερμίδα, το δέρμα σας περιέχει μια χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη. Παράγεται από τα μελανοκύτταρα, τα οποία βρίσκονται στο βαθύτερο στρώμα της επιδερμίδας, και είναι η ουσία που χαρίζει στο δέρμα το χρώμα του. Ουσιαστικά, η μελανίνη έχει προστατευτική και αντιοξειδωτική δράση για τα κύτταρα. Αποτελεί μία φυσική αντηλιακή προστασία, καθώς απορροφάει το 50-75% της υπεριώδους ακτινοβολίας, και καταπολεμάει το οξειδωτικό στρες.

Οι δυσχρωμίες (ή αλλιώς μελαγχρώσεις) εμφανίζονται όταν το δέρμα αρχίζει να παράγει περίσσεια ποσότητα μελανίνης που εναποτίθεται σε κάποια σημεία, δημιουργώντας έτσι κηλίδες και «μπαλώματα» πιο σκουρόχρωμα σε σχέση με το γειτονικό δέρμα. Έχει υπολογιστεί ότι το 75% των ατόμων άνω των 60 ετών έχει τουλάχιστον μία δυσχρωμία στο δέρμα του.
Τα είδη των δυσχρωμιών

Ηλιακές και γεροντικές κηλίδες

Φακίδες και πανάδες (μέλασμα)

Μεταφλεγμονώδεις υπερμελαγχρώσεις

Δυσχρωμίες από λήψη φαρμάκων

Ηλιακές και γεροντικές κηλίδες

Η έκθεση στον ήλιο αποτελεί με διαφορά τη Νο1 αιτία εμφάνισης δυσχρωμιών. Όταν τα μελανοκύτταρα διεγείρονται από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες UV, αντιδρούν απελευθερώνοντας μελανίνη. Η μελανίνη δρα ως φυσικό αντηλιακό, καθώς απορροφά την ενέργεια από τις ακτίνες UV και την αναδιανέμει. Ωστόσο, η υπερέκθεση στον ήλιο (ειδικά χωρίς προστασία) μπορεί να διεγείρει την υπερέκκριση μελανίνης και να προκαλέσει σκουρόχρωμες κηλίδες στο δέρμα, τις λεγόμενες ηλιακές κηλίδες, που αποτελούν σημάδια φωτογήρανσης.

Πέρα όμως από τις ηλιακές κηλίδες, ο ήλιος ευθύνεται και για τις γεροντικές κηλίδες, που εμφανίζονται καθώς συσσωρεύεται η βλαβερή επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα. Καθώς δηλαδή το δέρμα γερνάει, αθροίζονται τα χρόνια έκθεσής του στον ήλιο. Οι γεροντικές κηλίδες κάνουν συνήθως την εμφάνισή τους μετά την ηλικία των 55 ετών, είναι καφέ ή μαύρου χρώματος, επίπεδες, οβάλ σχήματος και εμφανίζονται σαν «πιτσιλιές» στις περιοχές του σώματος που έχουν εκτεθεί περισσότερο στον ήλιο: το πρόσωπο, τα χέρια, τους ώμους, την πλάτη και τα πόδια.

Φακίδες και πανάδες (μέλασμα)

Οι ορμονικές διακυμάνσεις διαταράσσουν μεταξύ άλλων τη λειτουργία των μελανοκυττάρων και προκαλούν έναν τύπο δυσχρωμίας, που λέγεται μέλασμα ή πανάδες. Οι πανάδες είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος από τις κηλίδες και εμφανίζονται στις γυναίκες σε ποσοστό 90%! Κάνουν την εμφάνισή τους συχνά κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης (αναφέρονται και ως χλόασμα ή «μάσκα της εγκυμοσύνης»), και οφείλονται στην υπερπαραγωγή προγεστερόνης και οιστρογόνων το διάστημα εκείνο. Ορισμένες φορές, υποχωρούν με το τέλος της εγκυμοσύνης ή μόλις οι ορμόνες επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα, αλλά όχι απαραίτητα.

Οι πανάδες εμφανίζονται επίσης σε περίοδο γαλουχίας, λήψης αντισυλληπτικών χαπιών, θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης ή ύπαρξης συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, ενώ μπορεί να σχετίζονται και με τις ορμονικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Το μέλασμα παρατηρείται συνήθως στη μύτη, τα μάγουλα, το μέτωπο, τις παρειές, το πηγούνι ή την περιοχή πάνω από τα χείλη.

Μεταφλεγμονώδεις υπερμελαγχρώσεις

Οι δυσχρωμίες μπορεί να αναπτυχθούν μετά από φλεγμονή, έγκαυμα ή τραυματισμό του δέρματος, και είναι ιδιαίτερα συχνές σε άτομα που υποφέρουν από ακμή, έκζεμα, αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλες δερματικές παθήσεις. Οι δυσχρωμίες αυτές ονομάζονται μεταφλεγμονώδεις υπερμελαγχρώσεις και αποτελούν τη φυσιολογική αντίδραση του δέρματος στη φλεγμονή. Όταν προκαλείται μια πληγή, αναπτύσσεται φλεγμονή στην περιοχή, και καθώς το δέρμα σπεύδει να την επουλώσει, εκκρίνει περισσότερη μελανίνη με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσχρωμία στο σημείο αυτό.

Οι μεταφλεγμονώδεις υπερμελαγχρώσεις είναι ιδιαίτερα συχνές μετά από εξάρσεις της ακμής. Καθώς το ερεθισμένο δέρμα επουλώνεται, μία σκουρόχρωμη κηλίδα μένει πίσω, το χρώμα της οποίας κυμαίνεται από ροζ έως κόκκινο, μοβ, καφέ ή μαύρο. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που αντενδείκνυται να σπάτε τα σπυράκια της ακμής.

Δυσχρωμίες λόγω φαρμακευτικής αγωγής

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να αυξήσουν τη μελάγχρωση του δέρματος και να προκαλέσουν κηλίδες, πανάδες και άλλες δυσχρωμίες. Συνηθέστερα ευθύνονται τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη, οι τετρακυκλίνες και τα ψυχοτροπικά σκευάσματα.
Δυσχρωμίες
Ο καθοριστικός ρόλος της γήρανσης και της θερμότητας

Η γήρανση

Η γήρανση μπορεί να εντείνει την εμφάνιση των δυσχρωμιών για δύο λόγους: πρώτον, καθώς γερνάει το δέρμα, τα μελανοκύτταρα μειώνονται σε αριθμό, αλλά αυξάνουν σε μέγεθος και σε παραγωγή μελανίνης. Δεύτερον, το γερασμένο δέρμα είναι πιο λεπτό, ωχρό και διάφανο, με αποτέλεσμα να εντείνεται η όψη των σκούρων κηλίδων.

Η θερμότητα

Η έκθεση σε πηγές θερμότητας, όπως ο ήλιος ή η σάουνα, μπορεί να επιδεινώσει τις δυσχρωμίες που οφείλονται σε ορμονικά αίτια. Η θερμότητα βοηθάει τις σκουρόχρωμες κηλίδες να μεγαλώσουν και να επεκταθούν.
Φωτογραφίες Θεραπείας Δυσχρωμιών Πριν & Μετά
Πώς να προλάβετε
τις δυσχρωμίες

Μερικές ανέμελες στιγμές κάτω από τον ήλιο αρκούν για να αφήσουν το σημάδι τους πάνω στο δέρμα σας, ειδικά στην ευαίσθητη και εκτεθειμένη περιοχή του προσώπου. Με το πέρασμα των χρόνων, οι κηλίδες πληθαίνουν, σκουραίνουν και το πρόσωπο δείχνει γερασμένο. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε σε επίπεδο πρόληψης!

1

Αντηλιακό

Φοράτε καθημερινά αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF30+, ακόμα κι αν ο καιρός είναι συννεφιασμένος.

2

Γυαλιά και καπέλο

Τις μέρες με έντονο ήλιο, να προστατεύετε ακόμα περισσότερο το δέρμα σας φορώντας καπέλο και γυαλιά ηλίου.

3

Υγιές δέρμα

Θεραπεύετε δερματικές παθήσεις, που μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή, όπως η ακμή, για να προλάβετε μεταφλεγμονώδεις υπερμελαγχρώσεις.

4

Μακριά από θερμότητα

Μείνετε μακριά από πηγές θερμότητας, όπως χώρους σάουνας και χαμάμ, καθώς η υψηλή θερμοκρασία ευνοεί την υπερέκκριση μελανίνης και επιδεινώνει τις υπάρχουσες κηλίδες.

5

Αντιοξειδωτικά

Χρησιμοποιείτε συχνά ένα ενισχυμένο αντιοξειδωτικό προϊόν (π.χ. serum) με βιταμίνη C, που εμποδίζει την παραγωγή μελανίνης και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες για το δέρμα.

6

Σύγχρονες θεραπείες

Ποντάρετε στις σύγχρονες αισθητικές θεραπείες που προλαμβάνουν την ανάπτυξη δυσχρωμιών, καταπολεμώντας τις επιπτώσεις της φωτογήρανσης και διατηρώντας το δέρμα του προσώπου σας υγιές και λαμπερό.

Μπες στην ομάδα των Antiagers

Για να ενημερώνεστε για τις καινοτόμες θεραπείες μας, να μαθαίνετε τα νέα μας και να επωφελείστε από τις αποκλειστικές προσφορές μας.

Εγγραφή στο Newsletter Εγγραφή στην ομάδα μας στο Viber
The Antiagers - Πλαστική Χειρουργική