Ονυχομυκητίαση

Αποκατάσταση της υγιούς ανάπτυξης του νυχιού με Laser

Η ονυχομυκητίαση αποτελεί τη συνηθέστερη πάθηση των νυχιών, αλλά και την πιο απαιτητική στην αντιμετώπισή της. Τα σύγχρονα Laser έχουν τη δυνατότητα να ξεπερνούν τα εμπόδια που θέτει το ίδιο το νύχι αλλά και τους περιορισμούς των παραδοσιακών θεραπειών, προσφέροντας στοχευμένη δράση και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ονυχομυκητίαση: Στοχευμένη Laser θεραπεία

Για τη θεραπεία της ονυχομυκητίασης, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι το ίδιο το νύχι. Στις περισσότερες περιπτώσεις όπου οι μύκητες έχουν εισχωρήσει και έχουν αναπτυχθεί κάτω από την επιφάνεια του νυχιού (δηλαδή στην περιοχή της κοίτης), τα αντιμυκητιασικά βερνίκια δεν αποδεικνύονται δραστικά, καθώς δεν μπορούν να διαπεράσουν τη σκληρή επιφάνεια του νυχιού (τη λεγόμενη ονυχιαία πλάκα) για να φτάσουν να καταστρέψουν την αποικία του μύκητα. Τα σύγχρονα Laser όμως χρειάζονται μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να τα καταφέρουν!

Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα να κατευθύνουν επιλεκτικά την ενέργειά τους στον ιστό-στόχο. Αφενός, δημιουργούν μικροσκοπικές θεραπευτικές ζώνες στην ονυχιαία πλάκα ώστε να μπορέσει να δράσει σε βάθος το αντιμυκητιασικό φάρμακο, ενώ παράλληλα στέλνουν υψηλή θερμική ενέργεια στην αποικία του μύκητα. Αυτή η εστιασμένη δράση καθιστά τη θεραπεία ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Ποια Laser θεραπεύουν την ονυχομυκητίαση

Για τη θεραπεία της ονυχομυκητίασης, χρησιμοποιούμε δύο τύπους Laser: το Fractional Laser CO2 και το Laser Nd:YAG. Με δύο διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης, τα Laser δρουν επιλεκτικά στην αποικία του μύκητα και την εξολοθρεύουν, χωρίς να επηρεάζουν καθόλου τους γύρω υγιείς ιστούς.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές θεραπείες (αντιμυκητιασικά φάρμακα από το στόμα) που απαιτούν πολύμηνη αγωγή (6 μήνες για τους μύκητες στα νύχια των χεριών και 9-12 μήνες για τα νύχια των ποδιών) και φέρουν αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες, η Laser θεραπεία απαιτεί λίγες συνεδρίες για να καταπολεμήσει την ονυχομυκητίαση και να συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός νέου υγιούς νυχιού.

Τα σημεία υπεροχής της θεραπείας με Laser

Τα Laser μπορoύν να εφαρμοστούν με ασφάλεια τόσο στα νύχια των χεριών, όσο και των ποδιών, και είναι τα πλέον κατάλληλα για την αντιμετώπιση της μυκητίασης που εντοπίζεται στην κάτω επιφάνεια του νυχιού.

icon

Στοχευμένη δράση στην αποικία του μύκητα

icon

Πρόληψη καταστροφής της μήτρας του νυχιού

icon

Βελτίωση της υφής και της όψης του νυχιού

icon

Συνδυασμός με τοπική αγωγή για βέλτιστα αποτελέσματα

icon

Ανώδυνη μέθοδος, σύντομης διάρκειας

icon

Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Πώς δρα το Laser CO2 στην ονυχομυκητίαση

Η θεραπεία της ονυχομυκητίασης με το Fractional Laser CO2 λειτουργεί συνδυαστικά με τοπικό σκεύασμα για βέλτιστα αποτελέσματα. Αρχικά, εφαρμόζουμε ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο στην πάνω επιφάνεια της ονυχιαίας πλάκας (με τη μορφή αλοιφής ή λάκας) και στη συνέχεια επιλέγοντας το κατάλληλο μήκος κύματος, σκανάρουμε με το Laser όλη την επιφάνεια του νυχιού. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούμε μικροσκοπικές θεραπευτικές ζώνες (αόρατες μικροοπές) στην ονυχιαία πλάκα, επιτρέποντας στο φάρμακο να περάσει κάτω από τη σκληρή επιφάνεια κερατίνης και να δράσει εκεί ακριβώς όπου έχει αναπτυχθεί ο μύκητας. Αν ο μύκητας έχει προσβάλλει την πάνω επιφάνεια του νυχιού, τότε αρκεί μόλις ένα πέρασμα του Laser για να εξαχνώσει την αποικία του μύκητα.

Πώς δρα το Laser Nd:YAG στην ονυχομυκητίαση

Με το Laser Nd:YAG έχουμε τη δυνατότητα να διαπεράσουμε την ονυχιαία πλάκα και να στείλουμε θερμότητα στην κοίτη του νυχιού. Μπορούμε επίσης να καταπολεμήσουμε τους μύκητες στην πάνω επιφάνεια της ονυχιαίας πλάκας, επιταχύνοντας τα αποτελέσματα μιας αγωγής με αντιμυκητιασικές αλοιφές ή λάκες (βερνίκια).

Η υψηλή θερμότητα εξαλείφει τους μύκητες, προλαμβάνοντας την εξάπλωσή τους προς τη μήτρα του νυχιού, όπου αν φτάσουν, απειλείται το νύχι με δυστροφία ή και καταστροφή. Η θεραπεία με το Nd:YAG Laser κρατάει μερικά δευτερόλεπτα, είναι ανώδυνη και απαιτούνται ολιγάριθμες συνεδρίες για να αντιμετωπιστούν οι μύκητες τόσο στα δάχτυλα των χεριών, όσο και των ποδιών.

Τοπική ή συστηματική θεραπεία ονυχομυκητίασης

Για τους μύκητες που αναπτύσσονται στην πάνω επιφάνεια του νυχιού και δεν έχουν επηρεάσει τη μήτρα του, δηλαδή την εσωτερική περιοχή κάτω από το επωνύχιο (πετσάκι) όπου γεννιέται το νύχι, μπορούμε να εφαρμόσουμε μία τοπική θεραπεία με τη μορφή κρέμας ή λάκας.

Αν όμως η ονυχομυκητίαση εντοπίζεται κάτω από την επιφάνεια του νυχιού, δηλαδή ανάμεσα στην ονυχιαία πλάκα και την κοίτη του νυχιού, τότε τα τοπικά αντιμυκητιασικά δεν μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα, καθώς δεν είναι σε θέση να διαπεράσουν το σκληρό στρώμα κερατίνης από το οποίο αποτελείται το νύχι. Σε αυτήν την περίπτωση, χορηγείται αντιμυκητιασική αγωγή από το στόμα, αφού πρώτα διεγεργηθεί αντιμυκητόγραμμα ώστε να εντοπιστεί σε ποια φαρμακευτική ουσία είναι ευαίσθητος ο μύκητας. Για τους μύκητες στα νύχια των χεριών, η συστηματική αγωγή μπορεί να διαρκέσει έως και 6 μήνες, ενώ για τα νύχια των ποδιών διαρκεί από 9 έως 12 μήνες, καθώς οι συνθήκες υγρασίας μέσα στα υποδήματα ευνοούν την ανάπτυξή τους. Σε κάθε περίπτωση, το διάστημα της θεραπείας εξαρτάται από τη βαρύτητα της ονυχομυκητίασης.

1 στα 5 άτομα

προσβάλλεται από μύκητες στα νύχια

Τι είναι η ονυχομυκητίαση;

Η ονυχομυκητίαση είναι η προσβολή ενός ή περισσότερων νυχιών από μία οικογένεια μυκητών (δερματόφυτα, ζυμομύκητες και άλλους νηματοειδείς μύκητες). Οι μύκητες τρέφονται με κερατίνη, που είναι το βασικό συστατικά από το οποίο αποτελούνται τα νύχια αλλά και η εξωτερική στιβάδα του δέρματος. Βρίσκουν επίσης πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν σε σημεία με υγρασία (π.χ. μέσα σε παπούτσια, γύρω από πισίνα, χώρους αποδυτηρίων, κτλ), όπως επίσης και σε οργανισμούς με υψηλά επίπεδα γλυκόζης (π.χ. σε διαβητικούς ασθενείς). Οι μύκητες μπορεί να προσβάλουν όλα τα νύχια των χεριών και των ποδιών. Τα δερματόφυτα προσβάλλουν συχνότερα τα νύχια των ποδιών, ενώ οι ζυμομύκητες του γένους candida τα νύχια των χεριών, κυρίως στις γυναίκες.

Πιο εύκολες στην αντιμετώπιση είναι οι ονυχομυκητιάσεις που εντοπίζονται στην πάνω επιφάνεια του νυχιού (ονυχιαία πλάκα), καθώς αρκεί μία τοπική αγωγή με κάποια αντιμυκητιασική αλοιφή ή λάκα για να καταστραφεί ο μύκητας. Αντιθέτως, πιο επικίνδυνοι και απαιτητικοί στην αντιμετώπιση είναι οι μύκητες που εισχωρούν και αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνεια του νυχιού, καθώς οι αντιμυκητιασικές λάκες και αλοιφές δεν καταφέρνουν να δράσουν ως εκεί. Η σκληρή κερατίνη από την οποία αποτελείται το νύχι, δεν μπορεί να διαπεραστεί από τη φαρμακευτική ουσία της τοπικής αγωγής. Όσο το νύχι μέχρι χωρίς αποτελεσματική αγωγή, ο μύκητας έχει την τάση να επεκτείνεται και είναι πιθανό να φτάσει στη μήτρα του νυχιού (το σημείο γέννησής του) ή να προσβάλλει και άλλα νύχια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ονυχομυκητίασης;

Όταν ένα νύχι προσβληθεί από μύκητες, αρχίζει και διαταράσσεται το φυσιολογικό χρώμα, το σχήμα και η ανάπτυξή του. Η διαταραχή εξαρτάται από το είδος του μύκητα, τη βαρύτητα της λοίμωξης και την κατάσταση άμυνας του οργανισμού.

icon

Το νύχι γίνεται πιο παχύ και πιο θαμπό

icon

Αποκτά μία λευκο-κιτρινωπή ή καφέ απόχρωση

icon

Αρχίζει να σπάει ή να θρυμματίζεται

icon

Χάνει το φυσιολογικό σχήμα του

icon

Αποκολλάται από την κοίτη (δέρμα κάτω από το νύχι)

icon

Αναδίδει δυσάρεστη μυρωδιά

Πώς γίνεται η διάγνωση της ονυχομυκητίασης;

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μύκητα, είναι καθοριστικής σημασίας να ταυτοποιηθεί το είδος του. Για τον λόγο αυτόν, λαμβάνουμε ρινίσματα του νυχιού και ακολουθούμε ειδική μικροσκοπική εξέταση και καλλιέργεια. Μόλις εντοπίσουμε το είδος του μύκητα, διεγεργούμε αντιμυκητόγραμμα, όπου ουσιαστικά δοκιμάζουμε διαφορετικά αντιμυκητιασικά φάρμακα για να διαπιστώσουμε σε ποιο από αυτά είναι ευαίσθητος ο μύκητας, ώστε να ακολουθήσουμε στοχευμένη αγωγή.

Πώς να προλάβετε

τους μύκητες στα νύχια

1. Καταργήστε τα κλειστά, στενά και αθλητικά παπούτσια τους καλοκαιρινούς μήνες.

2. Αν φοράτε βαμβακερές κάλτσες, να τις ανανεώνετε συχνά, καθώς συγκρατούν ιδρώτα.

3. Μην κυκλοφορείτε χωρίς σαγιονάρες γύρω από πισίνες, αποδυτήρια και άλλους δημόσιους χώρους.

4. Φροντίζετε τα νύχια σας να είναι κοντά, στεγνά και καθαρά.

5. Μην ξεχνάτε μετά από ντους να στεγνώνετε με προσοχή το δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλά σας.

6. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αποφεύγετε τα ζεστά μπάνια, τις σάουνες και τα χαμάμ.

7. Αποφεύγετε να ξαπλώνετε χωρίς πετσέτα στις παραλίες και τις ξαπλώστρες.

8. Βεβαιωθείτε ότι τηρούνται οι κανόνες αποστείρωσης στους χώρους περιποίησης νυχιών.

Αντιμετώπιση ονυχομυκητίασης

5 λόγοι για να την θεραπεύσετε

 1. Δεν υποχωρεί από μόνη της

  Από τη στιγμή που ο μύκητας καταφέρει να προσβάλλει ένα νύχι και αρχίσει να επεκτείνεται, ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να τον αντιμετωπίσει. Καθώς ο μύκητας τρέφεται από την κερατίνη του νυχιού και του δέρματος, θα παραμείνει στην περιοχή και θα συνεχίσει να επεκτείνεται και να φθείρει περαιτέρω το νύχι.

 2. Μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα δάχτυλα

  Μέσω της επαφής των δαχτύλων, είναι πολύ πιθανό ο μύκητας να μεταφερθεί από το ένα δάχτυλο και στα υπόλοιπα, ή και από το ένα χέρι/πόδι στο άλλο.

 3. Απειλεί τη μήτρα του νυχιού

  Τις περισσότερες φορές ο μύκητας εντοπίζεται στο άκρο του νυχιού ή στα πλαϊνά σημεία που γειτινιάζουν με το δέρμα. Καθώς επεκτείνεται όμως, αρχίζει να κινείται προς τη μήτρα του νυχιού, το σημείο όπου δημιουργείται και αναπτύσσεται το νύχι. Αν επηρεαστεί η μήτρα από τον μύητα, τότε το νύχι γίνεται δυστροφικό ή καταστρέφεται εντελώς.

 4. Οι θεραπείες κατ’ οίκον είναι αναποτελεσματικές

  Οι αντιμυκητιασικές αλοιφές και οι λάκες (βερνίκια) που μπορείτε να προμηθευτείτε από ένα φαρμακείο, δεν έχουν αποτέλεσμα στους μύκητες που αναπτύσσονται κάτω από την ονυχιαία πλάκα, καθώς δεν μπορούν να τη διαπεράσουν. Επομένως, η ονυχομυκητίαση θα συνεχίσει να επεκτείνεται, να προσβάλει μεγαλύτερη επιφάνεια του νυχιού και πιθανά να φτάσει να απειλήσει και τη μήτρα του, οδηγώντας σε ένα δυστροφικό νύχι.

 5. Αντιμετωπίζεται εύκολα και αποτελεσματικά με Laser

  Με τα σύγχρονα Laser, η ονυχομυκητίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί στοχευμένα, ανώδυνα και αποτελεσματικά με λίγες συνεδρίες. Αυτό άλλωστε είναι το σημείο υπεροχής τους σε σχέση με την φαρμακευτική αγωγή από το στόμα, που απαιτεί πολύμηνη αγωγή για να δράσει και συνοδεύεται από πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Συχνές Ερωτήσεις

Η τοπική αγωγή με αντιμυκητιασικές κρέμες ή λάκες (βερνίκια) είναι αποτελεσματική μόνο για τις μυκητιάσεις που εντοπίζονται στην πάνω επιφάνεια του νυχιού, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να διαπεράσουν το ίδιο το νύχι και να καταπολεμήσουν μία αποικία μύκητα που έχει αναπτυχθεί από κάτω. Από την άλλη μεριά, η συστηματική αγωγή που εφαρμόζεται με αντιμυκητιασικά φάρμακα από το στόμα, ναι μεν φτάνει μέσω της αιματικής κυκλοφορίας στην αποικία του μύκητα που εντοπίζεται κάτω από την επιφάνεια του νυχιού, όμως πολλοί ασθενείς την εγκαταλείπουν στη μέση. Ο λόγος; Απαιτείται πολύμηνη αγωγή (6 μήνες για να αντιμετωπιστούν οι μύκητες στα χέρια και 9-12 μήνες για τα πόδια) και τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες (γαστρεντερικές διαταραχές, κ.α.). Αντιθέτως, το Laser ενδείκνυται για κάθε περίπτωση ονυχομυκητίασης, έχει στοχευμένη δράση, δεν φέρει παρενέργειες και είναι αποτελεσματικό με λίγες συνεδρίες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όχι. Υπάρχει μόνο μία ήπια αίσθηση θερμότητας. Μάλιστα, αν υπήρχε προηγουμένως πόνος λόγω της βλάβης ή τον αποχρωματισμό του νυχιού, ο πόνος αυτός μειώνεται αμέσως μετά τη θεραπεία.

Αυτό εξαρτάται από τον τύπο, τον εντοπισμό και τη βαρύτητα της ονυχομυκητίασης, καθώς διαφοροποιείται το πρωτόκολλο της θεραπείας. Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία δεν ξεπερνά το διάστημα των 3 μηνών, ενώ η βελτίωση παρατηρείται από τις πρώτες κιόλας συνεδρίες.

Στους μύκητες αρέσει να ζουν σε σκοτεινά και υγρά σημεία. Τα πόδια προσφέρονται λοιπόν για την ανάπτυξή τους καθώς βρίσκονται όλη μέρα παγιδευμένα μέσα στα παπούτσια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στον γιατρό

Κλείστε το ραντεβού σας online!

T: 210 67 77 101
Ε: [email protected]

📍 Αγ. Γεωργίου 1 & Ολυμπιονικών,
Νέο Ψυχικό, 15451
(στον παράδρομο της Λ. Κηφισίας, πάνω από το Kosta Boda, είσοδος από Αγ. Γεωργίου)

📍 Λαρίσης 33,
Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523
(δίπλα στη στάση Μετρό "Πανόρμου")