Ακμή, Σημάδια Ακμής & Ουλές Ακμής: Τοπ Θεραπείες - THE ANTIAGERS
Ακμή & Ουλές

Ακμή & Ουλές

Θεραπείες ακμής
Υγιές δέρμα χωρίς σπυράκια, ουλές και σημάδια ακμής

Η ακμή εκδηλώνεται συνήθως στην ευαίσθητη και εύθραυστη ηλικία της εφηβείας και μπορεί να παραμείνει ενεργή για πολλά χρόνια ή να φύγει αλλά να αφήσει τα σημάδια της στο πρόσωπό και το σώμα σας. Με τις σύγχρονες ιατρικές θεραπείες μπορείτε να τη νικήσετε ακόμα και χωρίς να λάβετε φάρμακα, και να απολαύσετε ξανά υγιές, καθαρό δέρμα.

Κλείστε το ραντεβού σας
Κάντε τη δική σας ερώτηση στο γιατρό

Κάντε τη δική σας ερώτηση στο γιατρό

Η ιατρική μας ομάδα είναι πάντα στη διάθεσή σας για να απαντά στα ερωτήματά και να λύνει τις απορίες σας σε κάθε θέμα ομορφιάς!

Στείλτε την ερώτησή σας
Οι καλύτερες θεραπείες
για την ακμή και τις ουλές ακμής

Nanopeeling με αζελαϊκό οξύ

Η προηγμένη νανοτεχνολογία που ενσωματώνεται στα nanopeelings, σε συνδυασμό με το αζελαϊκό οξύ που αποτελεί βασικό θεραπευτικό συστατικό της ακμής τα τελευταία 30 χρόνια, προσφέρουν μία στοχευμένη θεραπεία για το ακνεϊκό δέρμα. Το nanopeeling αζελαϊκού οξέος επιτυγχάνει βαθύ καθαρισμό του δέρματος και εξουδετερώνει τα βακτήρια που φράζουν τους πόρους και προκαλούν φλεγμονές. Είναι το πλέον κατάλληλο για δέρμα με σπυράκια και μαύρα στίγματα, αλλά ακόμα και για δέρμα με ροδόχρου ακμή, καθώς καταπραΰνει την ερυθρότητα της επιδερμίδας.

Επιπλέον, χάρη στις λευκαντικές του ιδιότητες, το αζελαϊκό οξύ χρησιμεύει για να αντιμετωπίζει τα σημάδια της ακμής και να εξομαλύνει τον τόνο του δέρματος. Για τη λευκαντική του δράση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το nanopeeling τρανεξαμικού οξέος, ενώ ιδανικό για τα δέρματα που έχουν ουλές ακμής, είναι το nanopeeling με τριχλωροξικό οξύ (TCA).

Dermapen

Το Dermapen αποτελεί το αυθεντικό σύστημα microneedling, μια θεραπεία που σχεδιάστηκε για να διεγείρει εντατικά την παραγωγή κολλαγόνου και να επιταχύνει την ανανέωση του δέρματος. Ειδικά η 4η γενιά αυτής της καινοτόμας συσκευής, το Dermapen 4, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τα ακνεϊκά δέρματα, καθώς είναι η μοναδική που οι ακίδες της εισχωρούν σε βάθος 3 χιλιοστών με αποτέλεσμα να φέρνει θεαματικό αποτέλεσμα ακόμα και στις πιο βαθιές ουλές.

Το Dermapen 4 συνοδεύεται μάλιστα από ειδικά πρωτόκολλα εφαρμογής για την αντιμετώπιση της ακμής, ενώ διαθέτει και ειδικά σχεδιασμένη σειρά υλικών μεσοθεραπείας που εφαρμόζονται ταυτόχρονα ώστε να εισχωρούν στο δέρμα μέσα από τα εκατοντάδες μικροκανάλια που ανοίγει το microneedling και να μεγιστοποιούν το αποτέλεσμα!

Fractional Laser

Το Fractional Laser είναι το πιο εξελιγμένο και αποτελεσματικό Laser για την αντιμετώπιση των ουλών ακμής. Η θερμική ενέργειά του διεισδύει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και ενεργοποιεί τους ινοβλάστες να παράξουν κολλαγόνο και ελαστίνη με εντατικούς ρυθμούς, επιτυγχάνοντας έτσι τη θεαματική ανάπλαση του δέρματος.

Η ενέργεια του Fractional Laser στοχεύει μερικά μικροσκοπικά σημεία του δέρματος, αφήνοντας γύρω τους άθικτα χιλιάδες άλλα σημεία, με αποτέλεσμα η επούλωση να πραγματοποιείται με τάχιστους ρυθμούς. Η επιδερμίδα ξεφλουδίζει για μερικές ημέρες και πολύ σύντομα νέο, υγιές δέρμα έρχεται στην επιφάνεια. Καθώς απομακρύνεται η εξωτερική και ταλαιπωρημένη στιβάδα του δέρματος, βελτιώνονται σημαντικά και τα σημάδια της ακμής. Επιπλέον, χάρη στο Laser Skin Resurfacing, συστέλλονται οι διεσταλμένοι πόροι και επιτυγχάνεται παράλληλα λείανση των ρυτίδων και σύσφιξη του δέρματος.

Φωτοθεραπεία ακμής

Είναι μία πολυβραβευμένη φυσική θεραπεία αναζωογόνησης του προσώπου που έχει αμέτρητα οφέλη και είναι κατάλληλη για κάθε τύπο και ηλικία δέρματος. Ειδικά όμως για τις ακνεϊκές επιδερμίδες, η φωτοθεραπεία αποτελεί πολύτιμη μέθοδο, καθώς καταφέρνει με το ευεργετικό φάσμα του φωτός να ρυθμίζει τη λιπαρότητα των σμηγματογόνων αδένων, να καταπολεμάει το προπιονοβακτηρίδιο της ακμής (P acnes) και να επανορθώνει τα σημάδια και τις ουλές της.

Αρχικά εφαρμόζεται το μπλε φως που καταστέλλει την υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων προλαμβάνοντας έτσι το φράξιμο των πόρων και τις εξάρσεις της ακμής, ενώ ακολουθεί συμπληρωματικά το κόκκινο φως που έχει αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντική δράση, με αποτέλεσμα να μειώνει τους διεσταλμένους πόρους και να επανορθώνει τους ιστούς.

Η φωτοθεραπεία μπορεί να δράσει συνδυαστικά με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία κατά της ακμής και των ουλών ακμής, για τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος. Ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα της φωτοθεραπείας είναι ότι είναι κατάλληλη και αποτελεσματική θεραπεία για όσους δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να λαμβάνουν φάρμακα για την αντιμετώπιση της ακμής.

Μάσκες υδρογέλης

Οι μάσκες υδρογέλης αποτελούν μία απολαυστική θεραπεία για το ακνεϊκό δέρμα. Συνδυάζουν φυτικά συστατικά με θεραπευτικές ιδιότητες για το ευαίσθητο δέρμα που εμφανίζει ερυθρότητα, σπυράκια, μαύρα στίγματα και κύστες. Μία από τις πλέον κατάλληλες μάσκες για δέρματα με ήπια και μέτρια ακμή είναι η Spot Diminishing ALA Hydrogelly Mask, η οποία περιέχει 5-αμινολεβουλινικό οξύ και σε συνδυασμό με φωτοθεραπεία, εξουδετερώνει αποτελεσματικά το προπιονοβακτηρίδιο της ακμής (P acnes). Ιδανική είναι και η Purifying Active Charcoal Hydrogelly Mask, που περιέχει δραστικά συστατικά με καθαριστικές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όπως καθαρό άνθρακα, tea tree oil και αιθέριο έλαιο μέντας, και έχει την ικανότητα να ρυθμίζει τη λιπαρότητα του δέρματος, να ξεφράζει τους πόρους και να περιορίζει τις εξάρσεις της ακμής.

Αν το πρόβλημα είναι οι ουλές της ακμής, τότε ιδανικές είναι η Cica Complexion Hydrogelly Mask και η Renewal Boost Hydrogelly Mask, που περιέχουν επουλωτικά συστατικά που μειώνουν τον σχηματισμό υπερβολικού ουλώδους ιστού, ενισχύουν τη σύνθεση κολλαγόνου και αναπλάθουν τους ιστούς.
Ακμή έχουν 3 στα 4 άτομα
ηλικίας 11 έως 30 ετών

Τι είναι η ακμή

Η ακμή είναι μία χρόνια, φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος που εκδηλώνεται με διάφορες μορφές, κυρίως στην περιοχή του πρόσωπου, του λαιμού, του στέρνου, των ώμων και της πλάτης. Αποτελεί τη συχνότερη δερματική πάθηση που εμφανίζεται κατά κύριο λόγο κατά τη διάρκεια της εφηβείας, όταν δραστηριοποιούνται οι σμηγματογόνοι αδένες, όμως μπορεί να εκδηλωθεί και πολύ αργότερα εξαιτίας άλλων παραγόντων.

Οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν ένα λιπαρό υγρό, το σμήγμα, το οποίο μεταφέρει τα νεκρά δερματικά κύτταρα μέσω των τριχικών θυλάκων στην επιφάνεια του δέρματος. Τα σπυράκια σχηματίζονται όταν αυτοί οι θύλακες φράσσουν και το σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα αιχμαλωτίζονται κάτω από το δέρμα. Η διαταραχή αυτή σε συνδυασμό με την επίδραση των ορμονών (ανδρογόνα) και των βακτηρίων (προπιονοβακτηρίδιο της ακμής P acnes), οδηγούν σε υπερπαραγωγή σμήγματος, διόγκωση και φράξιμο των πόρων του δέρματος και τελικά φλεγμονή.

Η ακμή δεν είναι μεταδοτική, ούτε επικίνδυνη για την υγεία, όμως τόσο οι περίοδοι έξαρσής της, όσο και οι ουλές που συχνά αφήνει πίσω της, πλήττουν σημαντικά την αυτοπεποίθηση, γι’ αυτό δεν πρέπει να μένει χωρίς θεραπεία.

Τα αίτια της ακμής

Το βασικό αίτιο της ακμής είναι η εκρηκτική αύξηση στα επίπεδα των ανδρογόνων, ορμόνες που δραστηριοποιούνται έντονα την περίοδο της εφηβείας. Πρόκειται για ανδρικές ορμόνες που παράγονται από τα επινεφρίδια και των δύο φύλων, όμως στις γυναίκες μετατρέπονται εν συνεχεία σε οιστρογόνα. Η αύξηση στα επίπεδα των ανδρογόνων έχει ως αποτέλεσμα τη μεγέθυνση των σμηγματογόνων αδένων, που με τη σειρά τους αρχίζουν να παράγουν περισσότερο σμήγμα. Το υπερβολικό σμήγμα φράζει τους πόρους και εν συνεχεία συσσωρεύονται νεκρά κύτταρα και αναπτύσσονται βακτήρια, με αποτέλεσμα την εκδήλωση της ακμής.

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης ή επιδείνωσης της ακμής.

. Ορμονικές διακυμάνσεις
. Κληρονομικότητα
. Λήψη ορισμένων φαρμάκων
. Χρήση ακατάλληλων καλλυντικών
. Συναισθηματικό στρες
. Ορισμένα τρόφιμα
Τα συμπτώματα
της ακμής

Η ακμή εκδηλώνεται με διαφορετικές μορφές και μάλιστα μπορεί να συνυπάρχουν κάποιες από αυτές. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να πειράζετε, να πιέζετε ή να σπάτε τα σπυράκια της ακμής, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να επεκταθούν ή να επιδεινωθούν, όπως επίσης να προκληθούν ουλές και σημάδια.

Κλειστοί φαγέσωρες

Σχηματίζονται όταν συγκεντρώνονται νεκρά δερματικά κύτταρα και υπερβολικό σμήγμα που φράζουν το άνοιγμα των πόρων. Έχουν τη μορφή υπερυψωμένων λευκών στιγμάτων, αλλά μπορεί να έχουν και το χρώμα του δέρματος. Το μέγεθός τους κυμαίνεται από 1 έως 3 χιλιοστά και φαίνονται καλύτερα όταν τεντώνεται το δέρμα.

Ανοιχτοί φαγέσωρες

Το υπερβολικό σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα συγκεντρώνονται μέσα στους πόρους και καθώς συσσωρεύονται, διευρύνεται το άνοιγμα των πόρων με αποτέλεσμα την εμφάνιση μαύρων στιγμάτων. Δεν πρόκειται για βρωμιά, αλλά για χημική αντίδραση καθώς το σμήγμα αντιδρά με το οξυγόνο και παίρνει μαύρο χρώμα.

Βλατίδες & φλύκταινες

Τα βακτήρια, τα νεκρά κύτταρα και το υπερβολικό σμήγμα αιχμαλωτίζονται μέσα στους πόρους. Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα μέσα στο σμήγμα, δημιουργείται φλεγμονή (οίδημα) και εμφανίζονται μικρές ψηλαφητές βλάβες κόκκινου ή ροδαλού χρώματος, που μπορεί να απεκκρίνουν πύον(φλύκταινες), ορό ή αίμα.

Κύστες ή οζίδια

Οι πόροι γεμίζουν με περίσσιο σμήγμα, νεκρά κύτταρα και βακτήρια και προκαλείται φλεγμονή που εκτείνεται βαθιά στο δέρμα. Τότε αναπτύσσεται κύστη ή οζίδιο, που λόγω βάθους πονάει έντονα. Η μοναδική διαφορά είναι ότι η κύστη περιέχει πύον, ενώ το οζίδιο όχι, γι’ αυτό είναι πιο σκληρό στο άγγιγμα. Η ρήξη των βλαβών αυτών αφήνει στο δέρμα δύσμορφες ουλές.
Αντιμετώπιση ακμής
4 λόγοι για να τη θεραπεύσετε από νωρίς
1

Αποφεύγετε χρόνιες εξάρσεις

Η ακμή μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Οι περισσότεροι έφηβοι που έχουν ακμή, αντιμετωπίζουν εξάρσεις μέχρι την ηλικία των 20-25 ετών, ενώ σε πολλές έφηβες κοπέλες διαρκούν ακόμα περισσότερο. Μάλιστα, το 5% των γυναικών συνεχίζουν να έχουν ακμή στα 40 τους.

2

Προλαμβάνετε την επιδείνωση

Όσο μένει χωρίς θεραπεία, η ακμή επιδεινώνεται. Μερικές μικρές βλατίδες μπορεί να εξελιχθούν σε φαγέσωρες, αλλά και σε κύστες και οζίδια. Δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί, αλλά έχετε αυξημένες πιθανότητες εάν κάποιος συγγενής εξ αίματος αντιμετώπισε έντονη ακμή που του άφησε μόνιμες ουλές.

3

Ελαχιστοποιείτε τις πιθανές ουλές

Όλες οι μορφές ακμής – από τα μαύρα στίγματα μέχρι τις επώδυνες κύστες – μπορεί να αφήσουν ουλές στο δέρμα σας, οι οποίες να είναι μόνιμες. Θεραπεύοντας την ακμή από νωρίς προτού επιδεινωθεί, μειώνετε σημαντικά την πιθανότητα πρόκλησης ουλών.

4

Μειώνετε τον ψυχικό αντίκτυπο

Αναμφίβολα η ακμή έχει αντίκτυπο σε ψυχικό επίπεδο, πλήττοντας την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση και επιφέροντας ακόμα και αίσθημα κατάθλιψης. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία της ακμής μπορεί να ανακουφίσει αυτά τα συναισθήματα.

Μύθοι & Αλήθειες

Μύθος

Η ακμή εμφανίζεται μόνο στην εφηβεία.

Αλήθεια

Μπορεί η ακμή να ταλαιπωρεί κυρίως τους εφήβους, όμως σε αρκετές περιπτώσεις επιμένει και στην ενήλικη ζωή, καθώς μπορεί μία θεραπεία να μην ήταν αποτελεσματική ή ακόμα και να επιδείνωσε την κατάσταση. Είναι όμως εξίσου πιθανό η ακμή να κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή της μετά την ηλικία των 30, των 40 ή ακόμη και των 50 ετών. Η ακμή ενηλίκων πλήττει συνηθέστερα τις γυναίκες και συχνά οφείλεται στις ορμονικές διακυμάνσεις που συνοδεύουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο, την περίοδο της κύησης, το στάδιο της εμμηνόπαυσης ή τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών. Συνδέεται όμως και με το στρες, τη χρήση ακατάλληλων καλλυντικών προϊόντων ή τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.

Μύθος

Η ροδόχρους ακμή είναι ίδια με την ακμή.

Αλήθεια

Η ακμή και η ροδόχρους είναι δύο διαφορετικές παθήσεις του δέρματος. Η ροδόχρους ακμή παρουσιάζει εξάρσεις μόνο με κλειστούς φαγέσωρες, χωρίς μαύρα στίγματα, βλατίδες ή κύστες. Επιπλέον, πλήττει την οφθαλμική περιοχή, προκαλώντας ερυθρότητα των ματιών και πρήξιμο των βλεφάρων. Επίσης, σε αντίθεση με την ακμή που προκαλεί ερυθρότητα στο πρόσωπο μόνο σε περιόδους έξαρσης, η ροδόχρους ακμή εκδηλώνεται κατά κύριο λόγο με ερυθρότητα στο κέντρο του προσώπου - πάνω στα μάγουλα, το μέτωπο, τη μύτη και το πηγούνι – που μπορεί να είναι είτε παροδικό, είτε μόνιμο φαινόμενο. Η ροδόχρους ακμή δεν συνοδεύεται από λιπαρότητα όπως η ακμή, αλλά πολύ συχνά από ευρυαγγείες και μία αυξημένη ευαισθησία του προσώπου σε καλλυντικά προϊόντα. Τέλος, η ροδόχρους ακμή τείνει να εμφανίζεται μετά την ηλικία των 30 ετών και συνηθέστερα στους πιο ανοιχτόχρωμους τύπους δέρματος, επηρεάζοντας επίσης το τριχωτό της κεφαλής, τον λαιμό, το στέρνο και την ωμοπλάτη.

Φωτογραφίες Θεραπειας Ακμής Πριν & Μετά
Πώς να μειώσετε
τις εξάρσεις της ακμής
Αυτή η προσέγγιση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον ερεθισμό του δέρματος και να επιφέρει ξεσπάσματα της ακμής. Δώστε χρόνο στη θεραπεία ακμής να δράσει. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το προϊόν για 6 έως 8 βδομάδες για να παρατηρήσετε κάποια βελτίωση. Μόνο αν περάσει αυτό το διάστημα και δεν υπάρξει βελτίωση, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα άλλο προϊόν. Να θυμάστε ότι σε γενικές γραμμές χρειάζονται 3-4 μήνες για να καθαρίσει το δέρμα.
Είναι λογικό να προσπαθείτε να θεραπεύσετε μόνο ό,τι βλέπετε, όμως με αυτόν τον τρόπο δεν προλαμβάνετε τις εξάρσεις. Σε επίπεδο πρόληψης, συστήνεται να απλώνετε μία λεπτή στρώση της θεραπευτικής αγωγής ομοιόμορφα σε όλη την ακνεϊκή περιοχή.
Ορισμένα προϊόντα για τη φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών περιέχουν έλαια και άλλα συστατικά που οδηγούν σε εξάρσεις ακμής. Επιλέξτε προϊόντα μακιγιάζ, αντηλιακά και καλλυντικά για την περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών σας που φέρουν την επιγραφή “non-comedogenic” ή αναφέρουν ότι «δεν φράζουν τους πόρους».
Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε “non-comedogenic” προϊόντα, μπορεί να παρουσιάσετε έξαρση της ακμής αν τα μοιράζετε με άλλα άτομα. Η ακμή δεν είναι μεταδοτική, όμως τα βακτήρια, η λιπαρότητα και τα νεκρά κύτταρα που φράζουν τους πόρους και προκαλούν ακμή μπορούν να κατακαθίσουν πάνω στα προϊόντα ή τα σύνεργα του μακιγιάζ σας από τη χρήση άλλου ατόμου και εν συνεχεία να μεταφερθούν στο πρόσωπό σας.
Ακόμα και τα “non-comedogenic” προϊόντα μακιγιάζ μπορούν να προκαλέσουν ακμή αν δεν τα αφαιρείτε πριν τον ύπνο. Είναι σημαντικό να αφαιρείτε το μακιγιάζ πριν πέσετε στο κρεβάτι, χωρίς καμία εξαίρεση. Ακόμα κι αν είστε πολύ κουρασμένη για να πλύνετε το πρόσωπό σας, τουλάχιστον χρησιμοποιήστε ένα non-comedogenic υγρό μαντηλάκι αφαίρεσης μέικ-απ.
Αν πλένετε το πρόσωπό σας πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μία προσπάθεια να κρατήσετε μακριά τη λιπαρότητα, είναι πιο πιθανό να προκαλέσετε ερεθισμό και έξαρση της ακμής. Αρκεστείτε στο πλύσιμο δύο φορές την ημέρα – μία στο πρωινό ξύπνημα και μία πριν τον βραδινό ύπνο. Συστήνεται επίσης το πλύσιμο μετά από κάποια δραστηριότητα που σας έχει προκαλέσει εφίδρωση.
Τη στιγμή που πιέζετε, πειράζετε ή σπάτε ένα σπυράκι ακμής, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σπρώξετε βαθύτερα μέσα στο δέρμα το πύον, τα νεκρά κύτταρα ή τα βακτήρια που περιέχονται σε αυτό. Έτσι, μπορεί να προκαλέσετε φλεγμονή με αποτέλεσμα να γίνει πιο ορατή η ακμή, πιο επώδυνο το σημείο και να προκληθεί σημάδι. Αντισταθείτε λοιπόν στον πειρασμό και αντιμετωπίστε τα σπυράκια της ακμής μόνο με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Μπες στην ομάδα των Antiagers

Για να ενημερώνεστε για τις καινοτόμες θεραπείες μας, να μαθαίνετε τα νέα μας και να επωφελείστε από τις αποκλειστικές προσφορές μας.

Εγγραφή στο Newsletter Εγγραφή στην ομάδα μας στο Viber
The Antiagers - Πλαστική Χειρουργική