Ποιες είναι οι καλύτερες βιταμίνες για το δέρμα και την ομορφιά;

Ποιες είναι οι καλύτερες βιταμίνες για το δέρμα και την ομορφιά;

Ποιες είναι οι καλύτερες βιταμίνες για το δέρμα και την ομορφιά;

Οι καλύτερες βιταμίνες για το δέρμα είναι θέμα που κυριαρχεί στις ιστοσελίδες που ασχολούνται με θέματα ομορφιάς. Υπάρχουν άπειρες συμβουλές για το ποιες είναι οι καλύτερες, για το αν πρέπει να εφαρμόζονται τοπικά ή είναι καλύτερα να λαμβάνονται σε συμπληρώματα ή μέσα από τη διατροφή μας, αλλά και για το πως πρέπει να συνδυάζονται. Τι απαντούν, όμως, κορυφαίοι δερματολόγοι σε αυτές τις ερωτήσεις;

Ποια βιταμίνη συνταγογραφείται συχνότερα για την καλή υγεία του δέρματος;

Η βιταμίνη που συνταγογραφείται συχνότερα με στόχο την εξασφάλιση της καλής υγείας του δέρματος ονομάζεται νικοτιναμίδη. Είναι μια μεγάλη λέξη για μια μορφή βιταμίνης Β3. Η νικοτιναμίδη όταν λαμβάνεται από το στόμα σε δόση 500 mg δύο φορές την ημέρα μπορεί να μειώσει το ποσοστό των καρκίνων του δέρματος κατά 20%-30% και των προκαρκινικών βλαβών κατά 15%.

Αυτό είναι ένα τεράστιο όφελος, ειδικά για ασθενείς που είχαν ήδη καρκίνο του δέρματος ή έχουν παράγοντες κινδύνου που τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες από τη λήψη αυτής της βιταμίνης.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της βιταμίνης Α, της ρετινόλης και των ρετινοειδών και ποια πρέπει να χρησιμοποιείται για πιο όμορφο και υγιές δέρμα;

Η ρετινόλη και τα ρετινοειδή είναι και οι δύο μορφές βιταμίνης Α. Η ρετινόλη διατίθεται σε μη συνταγογραφούμενα προϊόντα και είναι λιγότερο ισχυρή από τα ρετινοειδή. Τα ισχυρά ρετινοειδή, όπως η τρετινοΐνη και η ταζαροτένη διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή.

Όσον αφορά το ποια μορφή βιταμίνης Α είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε στο δέρμα σας, αυτό εξαρτάται από το πόσο ευαίσθητο είναι και ποιοι είναι οι στόχοι της χρήσης της βιταμίνης. Η μεγαλύτερη παρενέργεια της ρετινόλης και των ρετινοειδών είναι η ξηρότητα. Ανεξάρτητα από το ποια θα χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να ξεκινήσετε εφαρμόζοντάς την μόνο δύο ή τρεις νύχτες την εβδομάδα. Εάν το δέρμα σας το ανέχεται και δεν γίνεται πολύ ξηρό ή ερεθισμένο, μπορείτε να το αυξήσετε σταδιακά σε κάθε βράδυ.

Για την ακμή, τα συνταγογραφούμενα ρετινοειδή λειτουργούν καλύτερα. Αλλά αν το δέρμα σας είναι πολύ ευαίσθητο, μπορεί να πρέπει να ξεκινήσετε πρώτα με ρετινόλη. Για τις λεπτές γραμμές, τις ρυτίδες, τις δυσχρωμίες και το τραχύ δέρμα, λειτουργούν καλά τόσο η ρετινόλη, όσο και τα ρετινοειδή. Ωστόσο, τα ρετινοειδή είναι ισχυρότερα και θα λειτουργήσουν καλύτερα, εφόσον το δέρμα σας μπορεί να τα ανεχθεί.

Όπως συμβαίνει με πολλές θεραπείες, χρειάζονται τουλάχιστον 2 μήνες για να παρατηρήσετε ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Και μην ξεχνάτε: ρετινόλη και ρετινοειδή θα κάνουν το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στον ήλιο, επομένως η τακτική και επαρκής προστασία με χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη.

Πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη C για το δέρμα;

Η C είναι μία από τις καλύτερες  βιταμίνες για το δέρμα, γι’ αυτό και τη βρίσκουμε σε πάρα πολλά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας. Η βιταμίνη C (L-ασκορβικό οξύ) απελευθερώνει την αντιοξειδωτική δράση της, τόσο όταν προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής, όσο και όταν εφαρμόζεται τοπικά στο δέρμα. Η βέλτιστη συγκέντρωση είναι 10% -20%. Η υψηλότερη συγκέντρωση δε θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της, ενώ δεν αποκλείεται να προκαλέσει ερεθισμό. Η βιταμίνη C βοηθά στην πρόληψη των βλαβών που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες (που δημιουργούνται μεταξύ άλλων από την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ηλιακή ακτινοβολία). Θεωρείται επίσης αντιγηραντική γιατί χρησιμεύει ως δομικό στοιχείο για το κολλαγόνο και βοηθά στην πρόληψη και τη μείωση έντασης των καφέ κηλίδων, καταστέλλοντας την παραγωγή μελανίνης. Αυτά τα οφέλη μεγιστοποιούνται όταν χρησιμοποιείται καθημερινά μαζί με το αντηλιακό σας.

Πώς επηρεάζει η βιταμίνη D το δέρμα και πότε πρέπει να παίρνουμε συμπληρώματα;

Η D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που επίσης θεωρείται μία από τις καλύτερες βιταμίνες για το δέρμα. Υπάρχουν τρεις τρόποι για να λαμβάνετε τη βιταμίνη D: μέσω της έκθεσης στον ήλιο, μέσω της διατροφής και με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Καθώς ο ήλιος είναι η νούμερο 1 αιτία πρόκλησης καρκίνου του δέρματος, είναι προτιμότερο να μην επιδιώκεται η επάρκεια βιταμίνης D μέσω της ηλιοθεραπείας. Μια  ισορροπημένη διατροφή, όπως και η λήψη  συμπληρωμάτων διατροφής είναι οι ενδεδειγμένοι τρόποι. Οι συνιστώμενες ημερήσιες συνολικές ανάγκες για τη βιταμίνη D είναι οι εξής:

Από 1-70 ετών: 600 IU/ημέρα

Άνω των 70 ετών: 800 IU/ημέρα.

Σε περιπτώσεις ηλιακών εγκαυμάτων, η λήψη υψηλής δόσης (200.000 IU) βιταμίνης D3 το συντομότερο δυνατό μετά την έκθεση στον ήλιο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην καταστολή της φλεγμονής και ενεργοποιεί στην ανάπλαση του δέρματος.

Ποια είναι τα οφέλη της βιταμίνης Ε;

Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, παρόμοια με τη βιταμίνη C, ενώ ο συνδυασμός των δύο λειτουργεί πολύ καλά. Η Ε συγκαταλέγεται στις καλύτερες βιταμίνες για το δέρμα, εξαιτίας των σημαντικών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της.  Η βιταμίνη Ε βρίσκεται στο σμήγμα του δέρματος, επομένως βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα σε άτομα με λιπαρό δέρμα. Για άτομα με λιπαρό δέρμα, η τοπική χρήση της βιταμίνη Ε μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής. Καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα του σμήγματος μειώνονται φυσιολογικά, όπως και τα επίπεδα βιταμίνης Ε στο δέρμα. Η επάρκεια της βιταμίνης Ε στον οργανισμό μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω της κατανάλωσης τροφών, όπως οι ηλιόσποροι, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και τα λιπαρά ψάρια. Εάν η διατροφή δεν εξασφαλίζει την επάρκεια, τότε η βιταμίνη Ε μπορεί να λαμβάνεται ως συμπλήρωμα διατροφής. Αποφύγετε την κατανάλωση που υπερβαίνει τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα των 15milligrams. Η έρευνα για τα οφέλη της βιταμίνης Ε δεν έχει ολοκληρωθεί. Από μόνη της δεν αρκεί για να εξαφανίσει τις ρυτίδες ή να αποτρέψει τις βλάβες της ηλιακής ακτινοβολίας. Όταν αποτελεί μέρος της αγωγής περιποίησης της επιδερμίδας σας, μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των βλαβών στα κύτταρα και να κάνει τις ενυδατικές κρέμες να λειτουργούν καλύτερα. Τέλος, ο συνδυασμός βιταμίνης Ε με την Α σε ένα λάδι και η τοπική εφαρμογή του θεωρείται ιδανικός τρόπος για τη βελτίωση ουλών κάθε είδους, αλλά και των ραγάδων.

Αυτή είναι η θεραπεία που μπορεί να κάνει το δέρμα σας να λάμψει πραγματικά!

3 σημαντικοί παράγοντες για την υγεία του δέρματος

  1. Ο πιο σημαντικός παράγοντας για ένα όμορφο δέρμα είναι η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Γνωρίζουμε ότι τροφές όπως η σοκολάτα, τα γλυκά και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα επιδεινώνουν τις φλεγμονές και τις βλάβες στο δέρμα. Το ίδιο ισχύει για τις πολύ λιπαρές τροφές, αλλά και για το αλκοόλ.
  2. Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την ομορφιά της επιδερμίδας. Φροντίστε να πίνετε καθημερινά τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό και να καταναλώνετε επίσης φρέσκους χυμούς, αφεψήματα και φυσικά ροφήματα.
  3. Η ελαχιστοποίηση των επιπέδων του στρες είναι ευεργετική για ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος. Προσπαθήστε να το καταπολεμήσετε το άγχος με κάθε τρόπο.
Διαβάστε ακόμα
Ανακαλύψτε τον πιο όμορφο εαυτό σας!
Υγρό λίφτινγκ (Liquid facelift): άμεσο λίφτινγκ προσώπου, χωρίς νυστέρι

Υγρό λίφτινγκ (Liquid facelift): άμεσο λίφτινγκ προσώπου, χωρίς νυστέρι

Το liquid facelift ή υγρό λίφτινγκ βασίζεται στο συνδυασμό ενέσιμων αισθητικών θεραπειών στο πρόσωπο με σκοπό να ανακτήσει τη νεανική του όψη.

Ανόρθωση άνω χείλους ή lip lift

Ανόρθωση άνω χείλους ή lip lift

Η ανόρθωση άνω χείλους ή lip lift είναι η χειρουργική επέμβαση που σκοπό έχει την αισθητική βελτίωση της εικόνας του άνω χείλους. Το άνω χείλος διακρίνεται σε δύο μέρη. Το λευκό άνω χείλος, που ξεκινάει από τη βάση της μύτης έως και το περίγραμμα και το κόκκινο άνω χείλος.

Που γίνεται το μπότοξ; Οι περιοχές εφαρμογής στο πρόσωπο

Που γίνεται το μπότοξ; Οι περιοχές εφαρμογής στο πρόσωπο

Το botox (μπότοξ είναι η πιο δημοφιλής μη επεμβατική θεραπεία παγκοσμίως. Στα Antiagers αρχή μας είναι ότι το bοtοx δεν πρέπει να εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους ασθενείς. 

The Antiagers - Πλαστική Χειρουργική